La compareixença de Mariano Rajoy al Congrés dels Diputats a causa dels Papers de l’Operació Catalunya comença a ser cada cop més plausible. El grup parlamentari del PSOE a la cambra baixa no hi tanca la porta, i el govern espanyol tampoc no ho descarta. Han estat els respectius portaveus, Patxi López i Pilar Alegría, els qui aquest dimarts han apuntat a aquesta possibilitat. Des de la Moncloa assenyalen que “no s’ha de descartar la compareixença de cap membre de l’anterior administració del PP” perquè és “fonamental que s’esclareixi tot”. “Són fets d’extrema gravetat i arribarem fins a les últimes conseqüències”, ha assenyalat Alegría de la mateixa manera que ho va fer aquest dilluns Pedro Sánchez; i ha promès “analitzar fins al més mínim detall tota la documentaciópublicada aquesta setmana per ElNacional.cat.

🔴 Papers Operació Catalunya, DIRECTE | Reaccions als documents secrets que incriminen Rajoy

Segons el govern espanyol, el PP atempta contra la “seguretat nacional” quan fa ús de les clavegueres de l’Estat per perseguir els seus adversaris polítics; i quan aposta per il·legalitzar partits polítics independentistes quan és a l’oposició. Sigui com sigui, la també ministra d’Educació ha assenyalat aquest dimarts que la informació sobre l’Operació Catalunya posa de manifest uns fets “d’enorme gravetat”. “Són conductes vergonyoses que evidencien que l’administració del PP va fer ús” de les clavegueres de l’Estat per “espiar els seus adversaris polítics”.

De totes maneres, Pilar Alegría ha reivindicat que l’ús de les clavegueres ja ha desaparegut; per molt que en els darrers anys hagin aparegut escàndols com l’espionatge amb Pegasus, la persecució del Tsunami Democràtic o la infiltració de policies en moviments socials i polítics. “Aquestes actuacions van concloure el juny del 2018, amb l’arribada de Pedro Sánchez a la Moncloa”, ha assenyalat.

Els Papers de l’Operació Catalunya evidencien “l’encert” de la comissió d’investigació

Per la seva banda, el portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, ha insistit que els socialistes “no descarten” cap compareixença, inclosa la de Rajoy, tot i que ha puntualitzat que les comissions d’investigació encara no s’han constituït i que, quan arribi el període ordinari, caldrà parlar de posar-les en marxa i aprovar-hi el calendari de treball i el llistat de compareixences. “El que volem és que es conegui la veritat i que es depurin totes les responsabilitats fins a les últimes conseqüències”, ha sentenciat.

Pel portaveu socialista, els papers secrets posen en relleu “l’encert” d’haver aprovat la comissió d’investigació al Congrés per “clarificar” aquest assumpte “totalment”. López també ha censurat el silenci d’Alberto Núñez Feijóo, que “es queda mut cada vegada que alguna cosa afecta el seu partit i ha de donar explicacions”. “Què pensa de l’ús immoral, pervers i il·legal de l’Estat per tapar les seves vergonyes i atacar l’adversari?”, li ha preguntat.

Patxi López assegura que tot el que s’ha anat coneixent “és d’una gravetat absoluta” i significa “la perversió total de propi concepte de democràcia” i reivindica que, des que Pedro Sánchez va arribar a La Moncloa, “això ha desaparegut de l’esfera política” i “s’ha allunyat la corrupció i la utilització perversa de l’estat”.

🔍 Tota la investigació d'ElNacional.cat sobre els Papers de l'Operació Catalunya

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!