El debat iniciat per alguns alcaldes de Junts al Maresme sobre els delinqüents multireincidents ha arribat al Congrés dels Diputats. El diputat de Junts per Catalunya al Congrés Josep Maria Cruset ha criticat aquest dimecres la "inacció" i "l'abandonament de funcions" que, a parer seu, està exercit el govern espanyol en la lluita contra la delinqüència "multireincident". "A molts pobles i ciutats de Catalunya hi ha una sensació d'enorme inseguretat", ha lamentat en una pregunta al ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños. Cruset ha alertat de la "impunitat" dels lladres i ha demanat aplicar ja els canvis legals per enviar-los a presó a partir del quart robatori lleu. Bolaños, per la seva part, ha assegurat que l'executiu està actuant, però ha admès que el problema és "greu", tant a Catalunya com al conjunt de l'Estat.

Tot va començar quan l'alcalde de Calella, Marc Buch, va reclamar el dimecres de la setmana passada en una roda de premsa que s'expulsi aquells delinqüents multireincidents que siguin immigrants en situació irregular. Es tracta d'una petició en la qual ha insistit en els últims dies després que s'hagin produït un seguit de delictes violents al municipi. "Si no han vingut a integrar-se i a treballar com fa la majoria de la població, no tenen cabuda a casa nostra", va afirmar l'alcalde en un acte en el qual va rebre el suport d'altres alcaldes de Junts per Catalunya a la comarca del Maresme. Buch també va reclamar que es modifiqui la llei per lluitar contra la multireincidència i contra les ocupacions per tal d'"acabar amb la impunitat dels que fan del delicte la seva forma de vida".

Junts ja va portar la proposta al Parlament

Aquesta proposta també va arribar al Parlament la setmana passada. Va ser la també diputada de Junts, Glòria Freixa, qui va preguntar al conseller Joan Ignasi Elena per la qüestió, remarcant que davant els últims casos no es pot "mirar cap a una altra banda" i que cal abordar la qüestió, ja que és una problemàtica generalitzada, no només a la població de Calella. "Cal donar una solució a tots els qui ho estan patint, vostè que ha estat alcalde segur que entén la situació", va insistir Freixa a Elena, assegurant que l'objectiu dels alcaldes de Junts és "garantir la seguretat dels seus ciutadans". Per això mateix, va preguntar al conseller quines accions pensa liderar per lluitar contra el fenomen de la multireincidència i si té la intenció de coordinar-se amb altres departaments, com el de Justícia.

Elena, en resposta a les peticions de Junts, va assegurar que la conselleria està al costat dels ajuntaments i ciutadans amb tot el que envolta la seguretat i ha assenyalat a l'increment pressupostari en la matèria i també un augment de les plantilles. Sobre el Maresme, Elena va recordar que la comarca té una mitjana de delictes similars a la de tot el país, però en alguns municipis, com el de Calella, aquest augmenta exponencialment.