Imatge superior: L'ambaixador espanyol a Londres, Carlos Bastarreche / Foto: Benjamín Núñez González

“El govern espanyol està nerviós perquè aquest judici de perfil alt pot posar-li en contra al públic europeu, en veure que es fa servir la justícia per reprimir les demandes d'independència catalanes”. És la conclusió de Patrick Wintour, el veterà corresponsal diplomàtic de The Guardian, després d’assistir a una reunió amb l’ambaixador espanyol a Londres, un dels esdeveniments de la campanya endegada pel Ministeri d’Afers Exteriors de Josep Borrell “destinada a convèncer el món que el judici [al procés] no és polític”, com ho explica el mateix Wintour, amb un punt d’ironia.

Carlos Bastarreche, l’ambaixador (a la foto), ha dit a un grup selecte de periodistes britànics que el judici és “d’importància primordial per a la reputació d'Espanya com una democràcia moderna”.

L'ambaixador acusa el Govern d’endegar “una campanya de desinformació massiva”, segons Wintour. que recorda que funcionaris del Departament d’Exteriors, “altament actius, ja han passat pel Regne Unit per parlar amb diputats i transmetre’ls que el judici és teatre polític” i que la sentència ja està escrita (a political show trial).

Espanya és així

“El govern [espanyol] està preocupat realment perquè la imatge d'Espanya pot veure's afectada negativament per la campanya de desinformació, i s'ha decidit a posar en marxa una resposta”, ha dit l’ambaixador als periodistes. La raó és que “estem davant d'una campanya d'informació molt organitzada que es basa en difondre notícies falses (fake news). El principal missatge dels nostres oponents és que Espanya no és una democràcia”.

Bastarreche ha reconegut als periodistes britànics que Espanya té un desafiament únic a l'hora d'explicar el seu cas al Regne Unit, perquè el parlament de Westminster ha permès a Escòcia celebrar un referèndum d’independència. Wintour rebla: “El Congrés espanyol no ha acceptat celebrar un referèndum així”.

Pel que explica Wintour, el diplomàtic espanyol no ofereix explicacions gaire obertes al debat. Espanya és així i punt, ve a dir. Pel que fa al referèndum escocès, “Gran Bretanya és diferent. No té una constitució escrita i no té establerta la unitat del país. Això és producte de la nostra història. La indissolubilitat del nostre país és un dels seus principis principals”. La manifestació de diumenge passat a Madrid prova que Espanya “és un país divers, com el Brèxit és prova de la gamma d'opinions al Regne Unit”. A més, “Espanya és una de les democràcies més sòlides del món i disposa d’un dels sistemes judicials més garantistes pels drets dels acusats”.

El relat indepe

Wintour recorda que “el relat separatista (llargues detencions sense judici, potencials sentències dures i l'escassa evidència que algun dels acusats promogués la violència) ha configurat àmpliament l'opinió europea”.

“Nosaltres no desinformem”, ha dit el conseller d'Exteriors, Alfred Bosch, al diari progressista. La campanya del govern espanyol demostra que Madrid “se sent fràgil i incòmode”. Per Bosch, “és obvi a l’Europa del segle XXI que la gent ha de decidir sobre el seu futur o no hi haurà solució permanent. L'única violència que es va produir al referèndum de l'1 d'octubre va ser comesa per la policia espanyola o la Guàrdia Civil, no pel govern català”.

El conseller també ha recordat que els tribunals europeus han rebutjat les sol·licituds d'extradició del govern espanyol per als líders catalans exiliats.