El govern espanyol ha tornat de vacances tal com se'n va anar: intentant que el Congrés vegin el seu decret per l'estalvi energètic com quelcom imprescindible per complir amb l'acord amb Brussel·les i que aquest pugui ser aprovat aquest dijous al hemicicle. De moment, els qui ja s'hi han negat de ple, a l'espera de veure que fan la resta de partits, és el PP amb Alberto Núñez Feijóo al capdavant, tot i que dies abans que Moncloa anunciés les mesures considerava que era necessari un seguit de propostes per estalviar energia de cara a un hivern que es preveu molt complicat. Per això, portaveu Isabel Rodríguez ha carregat contra el partit de l'oposició per la seva negativa a aprovar la normativa, que també inclou la gratuïtat del transport públic i una ampliació de les beques, quelcom que ahir el coordinador general dels populars, Elías Bendodo, va definir com a "frívol".

"A mi el que em sembla realment frívol és la resposta del PP, sembla que no coneguin el contingut del decret i espero que se l'hagin llegit dijous abans del debat", ha començat la portaveu i també ministra de Política Territorial, que ha volgut insistir que les mesures han de servir per "complir amb els compromisos de la Unió Europea per fer front a l'amenaça de Putin", tot reivindicant-se com un govern europeista, "no per necessitat, sinó per convicció". En aquest sentit, ha recordat el contingut de les mesures, assegurant que suposaran "centenars d'euros" d'estalvi per a les famílies: "Esperàvem més del PP". 

"Si fos per Feijóo, no hi hauria gratuïtat del transport públic" 

Rodríguez s'ha dirigit directament a Feijóo, a qui ha demanat que vagi a una estació de tren per parlar amb un treballador que torna de la feina i que li expliqui que "si fos per ell, no els hi donaria la gratuïtat del transport públic en els pròxims quatre mesos". Així, la portaveu ha recordat a l'oposició que, si voten no, "haurà d'afirmar de part de qui està", ja que la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha dit que són mesures necessàries. "La ciutadania no comprendria que cap partit digués que no a les mesures. És tant de sentit comú, que no entendríem la negativa". 

El PP no es mou del no al decret 

El PP, però, ha anat reiterant una i una altra vegada que dijous votaran que no al decret, i fins i tot ha donat via lliure a les autonomies on governen per portar el decret davant el Tribunal Constitucional per una possible invasió de competències, tot seguint la petjada d'Isabel Díaz Ayuso. Per això, Rodríguez ha titllat el partit de "negacionista i obstruccionista", davant d'una societat espanyola que si comprèn la complexitat de la situació: "Sabem que ens hem de protegir davant Putin". A més, ha aprofitat l'ocasió per criticar les propostes dels populars, que "si són tornar a les nuclears, vol dir que no estan en aquest segle".