Una de les mesures més destacades en el debat de l'estat de la nació espanyola 2022 va ser l'anunci d'una bonificació del 100% de diversos viatges de Cercanías, Rodalies i Mitja Distància. A partir del pròxim curs, els usuaris comptaran amb abonaments a Rodalies gratis i altres bitllets de Renfe a partir del setembre. Però com es pot obtenir? A partir de quan es pot sol·licitar? Fins a quina data estarà disponible? A continuació t'expliquem tots els detalls per aconseguir bitllets de Rodalies i Renfe gratis.

🚆 Abonaments Renfe gratis: així pots aconseguir i utilitzar els nous bitllets gratuïts

🎫 Com sol·licitar els abonaments gratis de Renfe Rodalies pas a pas

Fins quan hi haurà viatges de Rodalies gratuïts?

Els abonaments de Renfe seran gratuïts a partir de l'1 de setembre. La gratuïtat durarà fins a finals d'any, el 31 de desembre. Es desconeix si la mesura pot arribar a allargar-se el 2023. La mesura es tracta en certa forma d'una extensió dels ajuts directes del 50% en títols de multiviatge dels serveis de Cercanías, Rodalies i Mitja Distància que el Consell de Ministres ja va incloure el mes de juny passat. En el cas de l'alta velocitat i els Avant, el període s'amplia un mes més, fins al 31 de gener del 2023.

Quins bitllets de tren queden fora de la gratuïtat?

Queden fora de gratuïtat els bitllets senzills o que només contemplen una anada i tornada. En el cas dels viatges d'Alta Velocitat com Avant i els de llarga distància que recorren més de 300 quilòmetres, com l'AVE, que sí que s'hauran de continuar pagant, però només un 50% menys. 

Fiança per assegurar uns viatges mínims

Tal com ha anunciat la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, aquests bitllets constaran d'unes fiances per assegurar uns viatges mínims. En el cas dels serveis de Cercanías i Rodalies, es crearà un abonament amb vigència per aquest període gratuït, que inclourà una fiança de 10 euros que es retornaran a l'usuari al final del període si ha realitzat més de 16 viatges. També es crearà un títol multiviatge especial amb viatges il·limitats per als serveis de Mitja Distància convencional amb una validesa de quatre mesos. Es vendrà un abonament per cadascuna de les rutes (origen-destí) i seran gratuïts per als usuaris que facin 16 o més trajectes durant el període de vigència. En aquest cas, caldrà abonar una fiança de 20 euros. Al final dels quatre mesos, si es realitzen els 16 viatges, els diners es retornaran.

L'abonament de la fiança es produirà de forma automàtica, quan la compra sigui a través d'una targeta de crèdit, i en el cas que s'hagi pagat amb efectiu, s'haurà de sol·licitar a una taquilla.

Al final dels quatre mesos, si es realitzen els 16 viatges, es retornaran les fiances tant de 10 euros com les de 20. En el cas de no haver fet el mínim de 16 viatges entre l'1 de setembre i el 31 de desembre, aleshores no es retornaria l'import pagat pel bitllet.

A partir de quan es poden "comprar" els bitllets de Renfe gratis?

Renfe suspendrà la venda de tots els títols multiviatge i abonaments habituals durant els quatre mesos. Només per a la venda estaran disponibles els bitllets d'un sol viatge o d'anada i tornada amb les tarifes acostumades. Els nous abonaments recurrents es poden adquirir a partir del 24 d'agost.

A més, per adquirir l'abonament gratuït de Renfe, t'hauràs de registrar prèviament o bé a Renfe.com o bé a través de la seva app oficial. Un cop arribeu el 24 d'agost, podreu aconseguir els bitllets en punts de compra usuals com l'aplicació esmentada, les màquines autovenda i les taquilles de l'estació.

Com registrar-se a Renfe?

Vols registrar-te a la pàgina web de Renfe per obtenir els bitllets de Renfe gratis? És molt senzill. Un cop dins del site oficial, pots accedir al registre fent clic a la icona en forma de persona (a dalt a la dreta del tot).

A continuació, us sortirà la finestreta d'inici de sessió. Al costat us sortirà una finestra amb avantatges si us registreu, i, sota la finestra, el missatge "Registrar-me". Fes clic aquí per iniciar el procés de registre bàsic. Només has d'incloure el correu electrònic, el telèfon mòbil, crear una contrasenya segura i donar el teu consentiment d'edat. Sabràs que t'has enregistrat amb èxit perquè et dirà que ja pots accedir a la teva àrea privada. Ja estaràs a punt per quan puguis adquirir els bitllets de Renfe gratis.