El Partit Popular avisa: si el govern espanyol no canvia algunes "frivolitats" del decret llei d'estalvi energètic, els seus diputats votaran en contra del mateix. Així ho ha traslladat el coordinador general dels populars, Elías Bendodo, en una roda de premsa aquest dilluns, en què ha considerat que el Consell de Ministres d'aquest dimarts és una "magnífica oportunitat per corregir el decret". Entre les mesures "frívoles" que el PP creu que consten en aquest decret, destaquen el fet que els aparadors hagin de tenir la llum apagada o els límits de temperatura de l'aire condicionat.

"Si el govern espanyol retira totes les mesures frívoles, si opta per la protecció i ajuda al transport en carretera, votarem a favor; però si no, votarem en contra", ha avançat Bendodo. Els populars aposten per incloure en aquest decret ajuts a les indústries més afectades per l'encariment de l'energia, allargar la vida de les centrals nuclears amb "totes les energies disponibles a la seva màxima capacitat" i l'impuls del biogàs i l'hidrogen verd. Elías Bendodo ha insistit que, a parer de la seva formació, "moltes mesures del decret són populistes, amb cert grau de frivolitat" i ha manifestat que "en aquestes qüestions cal ser seriosos".

"A diferència d'altres països, que estan parlant de noves centrals nuclears, nosaltres estem adoptant mesures frívoles; creiem que en moments excepcionals, cal prendre decisions excepcionals", ha sentenciat Bendodo. Tot i assenyalar la pujada de la temperatura de l'aire condicionat o el fet d'apagar el llum dels aparadors com a mesures "frívoles", més endavant, el coordinador general del Partit Popular ha ampliat la crítica al decret sencer: "No parlem d'una mesura en concret, sinó de l'esperit de tot el decret". "Si el govern espanyol vol els nostres vots, pot trucar-nos i negociar un decret seriós i no d'improvisació", ha apuntat.

Crítiques a l'excepció ibèrica

Elías Bendodo també ha fet referència a l'excepció ibèrica —el topall al preu del gas implementat a l'Estat i Portugal— i ha sostingut que aquest sistema pactat entre els governs portuguès i espanyol amb la Comissió Europea implica "subvencionar" a França 6 milions d'euros al dia, arribant fins als 312 milions en aquests moments. Bendodo l'ha titllat d'"estafa ibèrica" perquè afirma que aquest topall al gas "està beneficiant sobretot al país francès per estar mal plantejat" i pel fet que les exportacions d'electricitat a París s'han triplicat. Per a més inri, el coordinador general dels populars ha instat la Moncloa a promoure una baixada d'impostos. Concretament, la formació liderada per Alberto Núñez Feijóo proposa una deflactació dels trams d'IRPF per poder ajustar aquests a la inflació que viu el país des de l'1 de gener. En aquest sentit, Elías Bendodo ha recordat que el PSOE dona suport a aquesta mesura "en comunitats com el País Basc o Navarra".