La ministra de Transports i Mobilitat, Raquel Sánchez, encara ha carregat més contra la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, per plantejar anar al Tribunal Constitucional si ha d'aplicar les noves mesures d'estalvi energètic: "Recordar que estem en un estat de dret i les normes es compleixen. La Comunitat de Madrid no es pot convertir en una mena de llogaret gal aliat de Putin i això és el que pretén la senyora Ayuso. Reprovem les actituds insolidàries que no estan a l'alçada. Els comentaris insolidaris no estab a l'alçada. Recordaria al PP que estem en una situació complexa i molt complicada on la UE ens demana esforços i demanem a Feijóo que posi ordre al seu partit. Ell mateix veia bé fa uns dies aquestes mesures i ara Ayuso i altres membres del Partit Popular no estan d'acord. Per tant, demano rigor i responsabilitat davant el que estem vivint", en declaracions a RTVE.

Raquel Sánchez també s'ha referit a Putin per tota la crisi que la guerra d'Ucraïna ha comportat: "La majoria de sectors econòmics aplaudeixen les mesures d'estalvi energètic necessàries davant del xantatge de Putin. Són mesures justificades, raonables i menys exigents que a països del nostre entorn perquè hem fet els deures". En paral·lel ha tret pit de la proposta de gratuïtat dels trens: "La gratuïtat dels serveis de rodalies i mitja distància tindrà un impacte positiu a les butxaques dels ciutadans i atraurà més usuaris al transport públic".

El PP, confós

Ahir, el mateix president espanyol Pedro Sánchez ja va titllar Ayuso "d'egoïsta" i es reprodueix, novament, una disputa entre el govern de La Moncloa i l'autonòmic madrileny que recorda les primeres èpoques de la pandèmia per la covid. En paral·lel, Feijóo queda enmig de l'enrenou sense posicionar-se. Amb menys d'un mes, ha canviat dues vegades de posició en relació amb l'estalvi energètic per continuar oposant-se a les propostes de Sánchez. Primer per burlar-se de les mesures d'estalvi que el president va proposar en el debat de l'estat de la nació, després per traslladar-les ell mateix quan va interpretar que el Gobierno s'oposava a les que estava promovent Europa -per error-, i ara per rebutjar, per “frívoles” les que es van aprovar al Consell de Ministres.

Ha estat el coordinador general dels populars, Elías Bendodo, l'encarregat de defensar la madrilenya, assegurant que la direcció del partit "entén" la decisió  de portar el decret de mesures energètiques al Tribunal Constitucional, però no ha volgut confirmar un 'no' dels populars quan la mesura s'hagi de convalidar al Congrés. En una entrevista també a RTVE, Bendodo ha recordat que el PP "no és un partit monolític" i els alcaldes i presidents de comunitat autònoma poden adoptar les seves decisions, ja que "no es pot imposar a les comunitats un decret que no s'ha parlat amb ningú". En tot cas s'ha mostrat disposat a seure i parlar amb el govern espanyol sobre les mesures, que fins ara s'han aprovat "sense cap mena de consens".