La proposta podria semblar bona en un context de crisi energètica, on cada cop hi ha més veus que reclamen mitjans de transport més sostenibles, que es deixin d'utilitzar tan sovint els avions i s'aposti per altres opcions com ara el tren, per desplaçar-se en trajectes curts. I hauria estat una bona idea que Pedro Sánchez hagués pogut recollir del líder de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo, si no fos perquè és del tot impossible. En plena picabaralla entre socialistes i populars per l'(excessiu) ús que fa el president del govern espanyol de l'avió Falcon, el gallec li va demanar a Sánchez que viatgés entre les Canàries emprant el vaixell Jet Foil, una embarcació d'alta velocitat que no opera des del 2005. 

Així li ha retret la ministra d'Educació i portaveu del PSOE, Pilar Alegría, que ha aprofitat l'errada de Feijóo i el seu desconeixement per retreure-li la seva ja famosa foto amb un conegut narcotraficant gallec en un vaixell: "Prefereix els iots i els avions dels seus amics milionaris", ha dit Alegría després de la ficada de pota de Feijóo, quan intentava ridiculitzar el president del govern espanyol. En aquest sentit, des de l'extrema dreta se li ha posat a Sánchez el sobrenom de Falconeti, arran del seu constant ús d'aquest avió privat. I Feijóo no va voler perdre l'ocasió de retreure-li, assegurant que si un dia arriba a ser president del govern espanyol (les enquestes el situen com a guanyador de unes hipotètiques eleccions), limitaria el seu ús a l'imprescindible. “Si soc a Lanzarote, em puc agafar un jet foil per anar a una altra illa. No necessito que em vingui a buscar el Falcon de Madrid”, va proclamar Feijóo. 

Crítiques pel comentari de Feijóo

Les crítiques a Feijóo per aquesta errada han arribat també des de l'altre partit de la coalició del govern espanyol, com ara el portaveu d'Unidas Podemos, Pablo Echenique: "Feijóo diu que ell utilitzaria el jet foil per anar de Lanzarote a altres illes. El jet foil no existeix des de fa 17 anys, però Feijóo és molt solvent, molt llest i un gestor experimentat. Perquè sí. Perquè els mitjans no paren de dir-ho. Així que serà veritat", ha ironitzat el polític. 

El passat dissabte, Feijóo criticava l'ús que Pedro Sánchez fa de l'avió i ha censurat el "cinisme" del president per intentar justificar l'ús d'aquest avió programant primer la visita a "una empresa prop del míting" del PSOE per a després "tornar a Madrid". Evidentment, la resposta del PSOE no es va fer fet esperar. El secretari d'Organització del partit socialista, Santos Cerdán, qualifica de "demagògia barata" les paraules del líder popular sobre l'ús del jet.

El Falcon, sempre polèmic 

La primera polèmica del Falcon va tenir lloc l'estiu del 2019, entre les dues eleccions generals d'aquell any i quan feia tot just un any que Sánchez arribava a la Moncloa després de la moció de censura contra Mariano Rajoy. Llavors, PP i Ciutadans, que encara comptava amb molta presència al Congrés dels Diputats, van criticar que Sánchez l'hagués emprat per anar a un concert al Festival de Benicàssim o per desplaçar-se a La Rioja per assistir a les noces del seu cunyat. Llavors els socialistes defensaven que els viatges tenien "com a objectiu l'interés general del país".