El Govern i Junts reprenen les negociacions pels pressupostos de 2023, tot i que sense grans avenços. Després de 19 dies sense mantenir cap trobada —ambdues parts no abordaven els comptes des del passat 22 de desembre—, una delegació de Junts formada per la portaveu del grup al Parlament, Mònica Sales, i els diputats Joan Canadell i Jordi Monell, s'ha reunit aquesta tarda al Palau de la Generalitat amb la consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas. Des de la formació juntaire, expliquen que el Govern els ha assegurat que declinen la proposta del PSC de congelar l'acció exterior i de tancar algunes delegacions. És més, l'executiu els ha traslladat que es mantindrà la política d'obertura de les delegacions "ja prevista". En els darrers dies, Junts per Catalunya ha insistit en el fet que la proposta dels socialistes en matèria d'exteriors "busca retallar l'autogovern" i ho han situat com una línia vermella en la negociació pressupostària.

El plantejament que fa Junts és que s'augmenti la dotació destinada a l'acció exterior, en la línia d'una proposta de resolució que es va aprovar en l'últim debat de política general celebrat al Parlament el passat mes de setembre. En relació amb la represa dels contactes, Junts "celebra" que el Govern hagi tornat a negociar amb ells, però alerten que encara hi ha "diferències importants" entre el projecte de pressupostos de l'executiu i el document de 50 mesures que el partit els va presentar el 30 de novembre.

El Govern, a través de la portaveu Patrícia Plaja, havia subratllat en relació amb l'acció exterior que l'objectiu era "consolidar la xarxa de delegacions ja existents" i que entressin en funcionament aquelles que es van obrir l'any 2022. Un dia després, la consellera responsable de la matèria, Meritxell Serret, no descartava l'obertura de noves delegacions aquest any, poc després que Junts ja alertés que la paralització de l'acció exterior dificultava la possibilitat d'un acord pressupostari.

L'estira-arronsa es manté

La reunió de Junts amb el Govern arriba en una setmana en què els republicans apressen a arribar a un acord pels pressupostos. Aquest mateix dimarts, la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, ha reforçat la pressió al PSC i Junts sobre els comptes asseverant que aquestes negociacions "no es poden allargar massa més", ja que "ara ve d'un dia i de dos" i "urgeixen pressupostos al més aviat possible". Amb tot, les converses amb el PSC tampoc avancen massa —tot i que "coincideixen en coses"— i la portaveu socialista, Alícia Romero, ha instat novament els republicans a acceptar el conjunt de demandes que ha plantejat el seu grup perquè aquests comptes "tinguin empremta del PSC", recordant que ells tenen el mateix nombre de diputats que ERC. En tot cas, Romero assegura que segueixen disposats a aprovar els comptes, però no es fixen cap termini. Fins i tot, ha obert la porta a què aquest projecte de pressupostos s'aprovi al llarg del primer trimestre de l'any.

Junts celebra "la rectificació"

Per la seva banda, Junts ha reiterat aquesta setmana que manté "la mà estesa" a l'executiu de Pere Aragonès, però l'insten a triar entre uns pressupostos que "impulsin el procés d'independència", amb ells; i uns que "l'arraconin", amb els socialistes. El vicepresident de la formació, Josep Rius, ha celebrat "que ERC hagi traslladat que no volen congelar l'acció exterior". "Aquí hi ha hagut un punt de rectificació", ha afirmat en una entrevista a TV3En aquesta línia, ha assegurat que des del seu partit no descarten un acord pels pressupostos, però "encara hi ha divergències importants" per arribar-hi. "Nosaltres, si estem a una taula de negociació, és per poder arribar a un acord, sempre que es contemplin aquells elements que es posen sobre la taula. Per la banda de Junts, encara hi ha diferències rellevants", ha apuntat. 

Entre aquestes diferències hi ha projectes com el Hard Rock i l'ampliació de l'aeroport del Prat, uns aspectes que, segons Rius "són importants". Precisament aquí, al Govern se li suma un maldecap: malgrat que tenen un acord tancat i fet públic amb En Comú Podem, aquest dimarts, David Cid ha alertat que si els republicans accepten l'exigència del PSC d'impulsar el Hard Rock, estaran "invalidant el pacte" amb ells i s'inclinarien per sortir de l'equació pels pressupostos.