Els comuns avisen que si el Hard Rock s'inclou en alguna partida del pressupostos estarien disposats a trencar l'acord que han assolit amb el Govern. El portaveu parlamentari d'En Comú Podem, David Cid, no s'ha pogut estalviar uns retrets contra els socialistes i el Govern pel que fa als comptes aquest dimarts. Malgrat que els comuns ja van arribar a un acord amb l'executiu fa unes setmanes, encara falta el suport d'un altre grup parlamentari per poder aprovar definitivament els comptes. Les negociacions amb el PSC són les més avançades, però es troben actualment estancades per les exigències de Salvador Illa que Pere Aragonès no vol acceptar.

Davant de la incertesa sobre quan hi haurà pressupostos a Catalunya, David Cid ha repartit dards. "Veiem perplexitat per les anades i vingudes del PSC, però també de la minoria de Govern", ha dit. Amb un dit acusador, ha assenyalat els socialistes, a qui ha acusat d'estar "allargant artificialment la negociació" dels comptes, i ha advertit que "no és moment de càlculs electorals, sinó de fer front a la situació complicada que viuen les famílies". El portaveu ha considerat una irresponsabilitat que els socialistes estiguin dilatant l'acord perquè el Govern no accepta l'exigència del Hard Rock, i en aquesta qüestió ha llançat un avís: si l'executiu cedeix i destina una partida pressupostària cap al macroprojecte, estarà invalidant l'acord amb els comuns i els de Jéssica Albiach abandonaran el consens. "No tindria sentit que això formés part del pacte", ha dit Cid. El trencaclosques encara es complica més.

Dard per la cimera hispanofrancesa

El Govern ha confirmat aquest migdia que Pere Aragonès participarà en la cimera que celebraran Espanya i França el pròxim dia 19 de gener a Barcelona, amb la presència de Pedro Sánchez i Emmanuel Macron al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), després que l'executiu central fes pública la seva invitació al cap del Govern. Però malgrat aquest gest institucional, el partit d'Aragonès, ERC, va anunciar dilluns que assistiria a la manifestació unitària de l'independentisme, convocada per l'ANC, Òmnium Cultural i el Consell de la República, contra l'acte que pretén sentenciar "la fi del procés". Una decisió que no ha estat ben rebuda pels comuns. La líder dels liles al Parlament, Jéssica Albiach, ha reaccionat a les xarxes socials, i a través de Twitter ha estat contundent. "No es pot ser a missa i repicar", ha assenyalat. "Catalunya necessita un Govern amb un rumb clar que assisteixi a la cimera per defensar més corredor mediterrani i menys gasoductes fòssils". I, encara més dura, ha carregat directament contra els republicans: "Les contradiccions d'ERC no les podem pagar els catalans i les catalanes".

El portaveu dels comuns, David Cid, ha reaccionat en la mateixa línia en roda de premsa, utilitzant també aquesta frase: "És complicat estar a missa i repicant". Però ha optat per centrar-se a celebrar la presència de Pere Aragonès a la cita. "És fonamental que les autoritats del país hi siguin, també el president de la Generalitat", ha dit, però incidint espacialment en l'agenda que es tracti durant la cimera. Així, ha reivindicat la importància de tractar el corredor mediterrani per l'economia i la indústria catalana, sempre des d'una perspectiva sostenible. En aquesta qüestió, Pere Aragonès ha de tenir un paper clau per posar sobre la taula temes estratègics, ha afirmat Cid.