El president, Pere Aragonès, participarà en la cimera que celebraran Espanya i França al MNAC de Barcelona el proper dia 19 de gener, que comptarà amb la presència de Pedro Sánchez i Emmanuel Macron. La portaveu de l'executiu català, Patrícia Plaja, ha assegurat que el Govern està en converses amb La Moncloa per aquest tema, que la "representació institucional que li pertoca ha de ser ocupada" i que, per tant, "el president, com a primera institució del país, hi serà". Per contra, l'executiu no participarà en la mobilització unitària convocada per les entitats independentistes i a la qual s'han sumat ERC i Junts.

La portaveu ha subratllat en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu que la cimera i les mobilitzacions "són dos actes diferents" i que el Govern no serà a les mobilitzacions perquè "li pertoca ser a l'acte institucional". "L'independentisme no ha de regalar els espais que li corresponen. L'independentisme ha de ser a tot arreu. El Govern serà a aquesta cimera i els partits i moviments socials seran al carrer", ha reblat, en referència a les protestes convocades pel Consell per la República, l'ANC i Òmnium.

Plaja ha evitat concretar quin és el paper que considera que hauria de tenir Aragonès, i s'ha limitat a assegurar que assumirà "la participació que li pertoca al president de la Generalitat", que "està per definir" i s'està ultimant amb la Moncloa. Tampoc ha concretat si l'acompanyaran altres membres del Govern.

Provocació

Després que des de La Moncloa s'ha admès que l'objectiu de convocar la cimera a Barcelona és demostrar que la situació política a Catalunya ja s'ha normalitzat, Plaja ha retret que "el govern espanyol usa aquesta cimera amb finalitats partidistes" i per tapar polèmiques com la provocada per la reforma del Codi Penal. La portaveu ha considerat una "provocació" les declaracions de Sánchez o del ministre de Presidència, Félix Bolaños, en el sentit que el procés ha acabat i ha advertit que és lògic que després d'aquestes intervencions hi hagi mobilitzacions per demostrar que "el moviment és viu".

D'altra banda, Plaja ha advertit que les protestes contra la cimera no poden interferir amb la negociació dels pressupostos, que mantenen el Govern i el PSC i que, segons ha assegurat, avui registraran reunions molt importants. Aquesta tarda hi haurà també una nova reunió amb Junts, després que des del passat 20 de desembre no s'havia convocat cap trobada amb aquest grup.

 

Pressupostos

Plaja ha reiterat la pressió als grups assegurant que les negociacions per als nous pressupostos "no es poden allargar massa més", perquè "ara ve d’un dia i de dos" i "cal pressupostos al més aviat possible". 

Això no obstant, el Govern ha evitat parlar de la possibilitat, que sí que van apuntar a la darrera roda de premsa, que el projecte es presenti al Parlament tot i no aconseguir el suport dels grups. De fet, Aragonès ja va matisar l'endemà aquestes paraules després que el PSC mostrés el malestar per les pressions. "No és un escenari realista que no es pugui arribar a un acord. Creiem que és factible i es pot aconseguir. Aquest és l'escenari que ens plantegem: que puguin anar al Govern amb el suport dels diferents grups", ha assegurat la portaveu en ser interrogada sobre aquest canvi de posicionament.

Així mateix, ha deslligat la cimera d'una possible trobada entre Sánchez i Aragonès, després que el Govern ha descartat ja que se celebri en les properes setmanes la trobada de la taula de diàleg que s'havia d'haver convocat a finals de l'any passat.