Les setmanes passen i l'acord de pressupostos segueix sense arribar. Junts per Catalunya assegura que manté la seva disposició per negociar els comptes amb el Govern, però alerta que la decisió d'Esquerra Republicana serà entre un pacte de pressupostos "en contra de l'autogovern i que vol enterrar el procés, amb el PSC; o un que consolidi el procés cap a la independència i que recuperi els objectius de la legislatura del 52%", amb Junts. El portaveu de la formació, Josep Rius, ha reiterat en diverses ocasions l'oferiment del partit per desbloquejar l'aprovació dels pressupostos de 2023, sempre que aquests incloguin un "model de país ambiciós, just i equitatiu, que alleugereixin l'espoli fiscal que patim i que donin resposta a les necessitats que té el país".

Rius ha retret que no s'hauria arribat a aquesta situació "si el president de la Generalitat hagués complert l'acord de legislatura amb Junts". En cas de ser així, ha expressat, "avui ja hi hauria pressupostos" i "no hi hauria la inestabilitat que està generant aquest Govern de 33 diputats". En aquest sentit, el també vicepresident juntaire ha destacat que "amb 33 escons no es va enlloc" i ha criticat que a ERC "li ha faltat cultura de govern en aquesta negociació, s'han cregut que eren l'executiu del 80% i en realitat són del 21%". Amb tot, Josep Rius ha insistit que no es fixen cap termini per donar per tancada la negociació, sinó que mantenen la mà estesa "d'acord amb les mesures que els vam traslladar". Davant el fet que no han mantingut cap reunió amb el Govern des del 22 de desembre i preguntat per si hi ha prevista alguna trobada aquesta setmana per abordar la negociació dels comptes, Rius ha subratllat que aquesta "és una pregunta per al president Aragonès" i que ha de ser el republicà qui mogui fitxa, atès que per ara no li consta que hi hagi cap nova reunió. "Estem disposats a seguir negociant, s'han fet moltes reunions de treball i hi ha hagut avenços en diversos aspectes, encara que n'hi ha d'altres" en què no hi ha entesa, ha afegit.

Per aquest motiu, el portaveu de Junts ha reiterat que la disjuntiva que té ERC és entre un pacte "per anar enrere i deixar-ho estar o bé avançar" amb el procés d'independència. "El PSC inclou en el pacte una congelació de la política exterior, seguint les directrius del PSOE, i això és molt greu", ha ressaltat. A parer de Rius, els socialistes volen aprofitar els pressupostos per "enterrar el procés, aprofitant la debilitat d'Esquerra una vegada Sánchez ja s'ha assegurat els comptes de l'Estat". L'altre camí és "aprovar uns pressupostos amb Junts que consolidin el procés".

Suport a la mobilització del 19 de gener: "Hi serem"

Davant la convocatòria unitària del Consell de la República, ANC i Òmnium per protestar contra la cimera hispanofrancesa que tindrà lloc a Barcelona el proper 19 de gener, Junts per Catalunya trasllada "tot el suport". "Per descomptat, hi serem", ha explicat Josep Rius. En aquest context, el portaveu de la formació ha asseverat que "el president Sánchez volia organitzar amb Macron un funeral del procés per explicar a Europa que això ja s'ha acabat i li ha sortit el tret per la culata". "És un menyspreu a la majoria parlamentària independentista i al 80% dels catalans que volen que el conflicte se solucioni amb l'autodeterminació", ha manifestat. L'acte, per a Rius, ha de servir per "recordar-li al cap de l'executiu espanyol que el procés no s'haurà acabat fins que siguem independents". Encara sobre el govern espanyol, el vicepresident juntaire s'ha mostrat molt contundent contra les declaracions de Félix Bolaños donant per acabat el procés i que ja no hi ha "cap problema" a Catalunya: "Un ministre com ell no pot fer aquestes afirmacions, a no ser que sigui un ximple i un irresponsable". "Vist això, no treballen pel retrobament, sinó per l'escarni, la humiliació i la repressió", ha reblat.

Finalment, sobre les eleccions municipals, Josep Rius ha perfilat que segueixen treballant amb la "voluntat de presentar més de 800 candidatures" i que, fins ara, "les expectatives són bones". Per seguir preparant el terreny, el partit celebrarà el proper 28 de gener una convenció municipalista a Girona. Preguntat pel possible acord amb el PDeCAT per la llista de Barcelona, liderada per Xavier Trias, Rius ha recordat que l'alcaldable té "mans lliures per fer la candidatura que consideri millor per guanyar Barcelona", però que per ara "no hi ha cap novetat" en aquest aspecte. En tot cas, ha volgut elogiar les perspectives que genera Trias: "S'ha situat com a referent del canvi, la resta no es poden presentar com a alternativa perquè són dins del govern municipal o perquè han donat suport a l'executiu des de fora", en referència al PSC i ERC.