L'exconsellera d'Acció Exterior de Junts, Victòria Alsina, lamenta que el nou Executiu hagi decidit que enguany no obrirà cap nova delegació del Govern de la Generalitat arreu del món i creu que aquesta "paràlisi" pot condicionar la negociació dels pressupostos. Ho ha fet en una entrevista per a l'ACN, en la qual ha considerat l'anunci fet aquest dimarts per la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, sobre la paralització de les noves delegacions una "renúncia als interessos nacionals de Catalunya". Segons Alsina, el PSC ha posat una condició, que "en el fons" ERC ja havia acceptat, a canvi de pactar els comptes per al 2023.

Paràlisi de l'acció exterior

El document presentat pel PSC la setmana passada sobre pressupostos inclou suspendre el creixement de les delegacions del Govern a l'exterior per "racionalitzar" els recursos públics. De fet, obrir noves delegacions no estava als plans de l'executiu monocolor d'ERC, tal com va donar a entendre la nova consellera, Meritxell Serret, quan va explicar els seus plans al capdavant del departament en comissió parlamentària. En aquesta compareixença, Serret va reivindicar que, després d'una fase d'obertura de noves delegacions, ara cal "consolidar" la xarxa i dotar-la de més recursos, un pla que la seva predecessora no veu amb bons ulls. I és que l'exconsellera de Junts tenia planejat obrir aquest 2023 sis noves delegacions: ja s'havia pressupostat l'obertura de les delegacions a la Xina, Israel, l'Índia i una quarta que cobrís Colòmbia, Perú i Equador. A banda d'aquestes quatre, segons Alsina, també s'havia previst pressupost per estudiar l'obertura de dues delegacions més durant aquest any.

 

Sense acord per als pressupostos

La política exterior no és l'únic que, a hores d'ara, separa Esquerra i Junts d'un acord de pressupostos. Segons la formació de Laura Borràs i Jordi Turull, hi ha tres discrepàncies principals. En l'àmbit de la fiscalitat, Junts vol deflactar tots els trams de la tarifa de l'IRPF un 3,5% per ajudar les famílies a pal·liar la inflació. Argumenten que és possible amb els diners de més que preveuen que la Generalitat recaptarà a través de l'IVA. Un altre punt en què les negociacions no avancen són els grans projectes. De la mateixa manera que el PSC, Junts vol un compromís del Govern per tirar endavant el Hard Rock, l'ampliació de l'aeroport del Prat i la B-40.  El tercer eix de discrepància fa referència a la sobirania nacional. Junts demana que es despleguin mesures de la proposta de resolució aprovada a l'últim debat de política general sobre aquesta qüestió. El partit no té a l'agenda una pròxima reunió amb el Govern per als pressupostos aquesta setmana. En canvi, les conselleres Laura Vilagrà i Natàlia Mas es reuneixen avui i demà amb el PSC.