L'anunci del president de la Generalitat no ha estat suficient. El Govern ha confirmat aquest migdia que Pere Aragonès participarà en la cimera que celebraran Espanya i França el pròxim dia 19 de gener a Barcelona, amb la presència de Pedro Sánchez i Emmanuel Macron al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), després que l'executiu central fes pública la seva invitació al cap del Govern. Però malgrat aquest gest institucional, el partit d'Aragonès, ERC, va anunciar dilluns que assistiria a la manifestació unitària de l'independentisme, convocada per l'ANC, Òmnium Cultural i el Consell de la República, contra l'acte que pretén sentenciar "la fi del procés". El PSC no ha rebut bé la doble estratègia dels republicans, i ha lamentat que actuï de forma "contradictòria".

"ERC ha de decidir si vol ser un partit de govern o assembleari antisistema", ha llançat la portaveu del grup socialista, Alícia Romero. Fins que no ho aclareixi, la mateixa creu que els republicans avancen "prenent decisions contradictòries". Romero ha defensat que, amb aquest gest, Aragonès es converteix en "l'amfitrió de tots els catalans", i ha celebrat la tria de la ubicació per a la cimera. "Venen dos presidents importants, els catalans hauríem de sentir-nos orgullosos d'aquest paper", ha dit. A més, tampoc ha fet referència a la tria de Catalunya com a escenari de la trobada Sánchez-Macron per simbolitzar la superació del procés independentista, sinó que l'ha atribuït al fet que Barcelona és el punt d'on neix el corredor verd BarMar que comunicarà amb Marsella i transportarà hidrogen i gas natural. Això sí, no s'ha volgut sobre quin paper concret haurà de desenvolupar el president de la Generalitat durant la cimera.

 

Uns pressupostos amb empremta socialista

Pel que fa als pressupostos, i després de la divuitena reunió entre socialistes i Govern que va tenir lloc aquest dilluns, Alícia Romero no ha donat gaires detalls sobre com avança l'estira-arronsa, limitant-se a reconèixer que continuen negociant i treballant perquè l'executiu assumeixi tot el seu paquet de demandes, i no només algunes prioritats. "Volem que ho acceptin perquè els pressupostos tinguin empremta del PSC", ha dit la portaveu, recordant que tant ells com els republicans tenen 33 diputats i que, per tant, el Govern ha de cedir. Els socialistes estan disposats a pactar l'acord final tan aviat com sigui possible, això sí, sempre que ERC assumeixi les seves exigències. Ara bé, ha parlat d'arribar a una entesa "en les pròximes setmanes o dies" perquè s'aprovi definitivament durant el primer trimestre de l'any, cosa que no fa preveure cap novetat immediata. D'altra banda, Romero tampoc ha fixat cap data límit, si bé ha reconegut que tampoc es planteja continuar "permanentment negociant". Mentrestant, totes dues parts dialoguen i van "coincidint en coses", però encara amb algunes mancances. Ara bé, la portaveu també ha recordat que el Govern no està obligat a sumar el PSC i sempre pot optar per aprovar els comptes amb Junts: tots dos es reuneixen aquesta tarda per primer cop des d'abans de Nadal.