La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha assegurat que està previst que la taula de diàleg es torni a reunir amb el canvi d'any. Tot i això, ha exposat que encara no està tancada la data, però que es manté la previsió de principis d'any. Plaja ha confiat que la taula de diàleg Estat-Generalitat quedi al "marge" de les eleccions autonòmiques a Castella i Lleó, convocades pel 13 de febrer d'aquest 2022. El conseller d'Empresa, Roger Torrent, ha afegit que aquest espai de negociació està fent "treballs forçosament discrets" i que no es donarà a conèixer fins que no tingui lloc la pròxima reunió.

Plaja ha dit, en una roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, que per l'executiu les eleccions de Castella i Lleó no són un condicionant de res i que segueixen endavant amb la previsió de reunir la taula de diàleg entre executius català i espanyol a principis d'aquest nou any.

La portaveu de l'executiu ha argumentat que l'objectiu de la delegació catalana a la taula de diàleg és "exercir l'autodeterminació i posar fi a la repressió a través de l'amnistia" i ha advertit que el Govern no es quedarà de "braços plegats" en cas que el procés de negociació no doni resultats. 

Una taula sense data

El president del grup parlamentari d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha apostat per no deixar de calendaritzar la taula de diàleg, però "sense caure en presses ni dates". Asens ho va dir fa uns dies en una entrevista a Europa Press, després del balanç de Pedro Sánchez, a qui ha avisat que ara toca "avançar en l'agenda social, territorial i democràtica", perquè això no és incompatible amb gestionar la crisi social. Malgrat defensar la necessitat de no deixar de planificar el procés negociador, ha defensat que la prioritat actual tant del govern central com de la Generalitat ha de ser superar la pandèmia i consolidar la recuperació econòmica: "Cal no caure en les presses ni posar dates, però tampoc s'ha d'oblidar que cal programar la taula de diàleg. És una carpeta que s'ha d'obrir. No sé si aquest mes o el següent, no és una qüestió d'una setmana o un mes, però cal obrir aquesta carpeta".

Sánchez respon

Quan se li ha preguntat al president espanyol, Pedro Sánchez, per la pròxima reunió de la taula de diàleg, n’ha refredat la imminència, malgrat les exigències del president Pere Aragonès perquè sigui al gener. “És de sentit comú. Quina és ara la prioritat de la ciutadania? La superació de la pandèmia, protegir-nos de la variant òmicron, consolidar la recuperació, la gestió dels fons”, ha respost Sánchez. I ha reblat: “És lògic que ara mateix les prioritats tant de la Generalitat com del Govern d’Espanya siguin unes altres en allò urgent. Per tant, ja els direm quan es reunirà. Però que es reunirà, segur”. Ha conclòs demanant “unes setmanes” de marge.

També ha entrat en el fons de la qüestió del missatge d’Aragonès: les expectatives de la taula de diàleg. “És evident que tots desitgem resultats tangibles, però probablement discrepem sobre què signifiquen aquests resultats tangibles”, ha assegurat Sánchez. En aquest sentit, ha reiterat la seva posició: “Nosaltres defensem que hem de superar el procés, que hem de deixar de tenir dos blocs de la societat separats”. Dit això, ha insistit que no renuncien al diàleg, perquè “serà bo per a la convivència i la convivència d’una societat que ha viscut fracturada i enfrontada” durant els últims anys.

Imatge principal: Última taula de diàleg - EFE