El balanç de l'any del president Pedro Sánchez ha estat clar. Malgrat les exigències de Pere Aragonès d'avançar en la taula de diàleg, el president espanyol ha demanat unes setmanes de marge per convocar la propera trobada. Taula postergada, i què diuen els socis de govern del PSOE? El president del grup parlamentari d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha apostat per no deixar de calendaritzar la taula de diàleg, però "sense caure en presses ni dates".

Asens ho ha dit en una entrevista a Europa Press aquest dimecres, després del balanç de Pedro Sánchez, a qui ha avisat que ara toca "avançar en l'agenda social, territorial i democràtica", perquè això no és incompatible amb gestionar la crisi social. Malgrat defensar la necessitat de no deixar de planificar el procés negociador, ha defensat que la prioritat actual tant del govern central com de la Generalitat ha de ser superar la pandèmia i consolidar la recuperació econòmica: "Cal no caure en les presses ni posar dates, però tampoc s'ha d'oblidar que cal calendaritzar la taula de diàleg. És una carpeta que s'ha d'obrir. No sé si aquest mes o el següent, no és una qüestió d'una setmana o un mes, però cal obrir aquesta carpeta".

Carpeta territorial, més enllà de Catalunya

També ha defensat que la carpeta territorial va més enllà de Catalunya i de la taula de diàleg: "Hi ha una crisi territorial que té moltes expressions: una és la del Madrid d'Ayuso amb el seu secessionisme fiscal, i l'altra és l'Espanya buidada", i considera que s'han d'asseure les bases per abordar també aquests aspectes. Així mateix, ha insistit que no s'ha de "confrontar" l'agenda social amb la del diàleg, sinó que s'ha d'avançar en tots dos àmbits, i ha reconegut que lluitar contra la pandèmia ha estat una prioritat, però, una vegada passada la part més dura, toca avançar en altres aspectes.

Acord PSOE - Podemos

Asens ha coincidit amb Sánchez que gairebé el 50% de l'acord d'investidura entre PSOE i Unides Podem s'ha complert: "Ens hem de felicitar", però ha subratllat que ara s'obre una nova etapa, i considera que s'han de començar a establir les bases per refer grans acords socials que van decaure, al seu judici, amb anteriors governs del PP.

Ha subratllat que el govern espanyol ha demostrat que es pot afrontar la crisi "d'una manera oposada a com la va afrontar el PP anteriorment, amb retallades, precarietat, atur i devaluació salarial", i ha posat en valor l'escut social que ha impulsat l'Executiu de coalició, així com la pujada del salari mínim interprofessional (SMI), la protecció de les pensions i les ajudes a pimes: "De la mateixa manera que hem abordat de forma diferent la crisi a com ho va fer la dreta, hem d'abordar la crisi de forma diferent en termes de drets i llibertats", i ha insistit que s'ha de complir la resta de l'acord de coalició en els dos anys que queden de mandat.

 

A la imatge destacada, Jaume Asens / Europa Press