L'advocat del president Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, ha esclarit aquest dijous alguns dels dubtes relacionats amb les causes obertes a Europa relacionades amb els líders independentistes exiliats arran de l'entrada en vigor de la reforma del Codi Penal. Ho ha fet abans que el jutge espanyol Pablo Llarena actualitzés la resolució de processament, i per això l'advocat ha advertit al magistrat que "si les coses no es fan correctament, nosaltres actuarem en conseqüència". Ho ha fet en una entrevista a Rac 1, en la qual també s'ha tornat a mostrar convençut que Puigdemont podrà tornar de l'exili aquest mateix 2023, tot i que la decisió sobre què fer estarà a les mans del president. Quant a Llarena, Boye ha ironitzat que la justícia espanyola busqui delictes fets a mida per reprimir els líders independentistes.

Boye adverteix Llarena per la reforma del Codi Penal

En l'entrevista, Gonzalo Boye ha demanat al magistrat del Suprem que l'actualització de la resolució de processament del president Puigdemont i els consellers a l'exili (Toni Comin, Clara Ponsatí i Lluís Puig, a més de Marta Rovira) es faci "correctament" després de la desaparició del delicte de sedició, en el marc la polèmica reforma del Codi Penal que entra en vigor aquest mateix dijous. "Que tothom s'assereni, que vagin amb calma", ha demanat Boye. En cas contrari, ha advertit, "actuarem en conseqüència" i "això pot acabar molt malament". Pel que fa a la possibilitat que acusin el president del nou delicte de desordres públics agreujats, l'advocat s'ha mostrat tranquil que això no passarà gràcies al principi d'irretroactivitat, perquè es tracta d'un delicte que no existia en el moment dels fets. Boye tampoc ha entrat a valorar la reforma de la malversació, i ha insistit que en aquests moments tenen el focus posat en la resolució de la demanda contra suplicatori demanat pel jutge Llarena que s'espera per a finals de febrer. Una decisió que confirmarà, al seu torn, si el president podrà tornar o no de l'exili aquest 2023.

Boye, convençut que Puigdemont podrà tornar aquest 2023

En aquest sentit, Boye ha matisat que tornar de l'exili després que es resolgui el suplicatori només "és decisió seva", i ha reiterat que de qualsevol manera, Bèlgica no lliurarà mai Puigdemont a Espanya. "El president mai ha tingut por de la presó", ha afirmat. Quant a la decisió del TJUE sobre les qüestions prejudicials, s'ha mostrat confiat que el tribunal reconeixerà que "els drets fonamentals són individuals" i, per tant, no hauran de demostrar una violació sistèmica per part de l'Estat espanyol.