Gonzalo Boye ho té molt clar, no hi haurà retirada de la immunitat a Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, ni extradició del president a l’exili. L’endemà de la celebració de la vista al Tribunal General de la Unió Europea, (TGUE), l’advocat ha assegurat aquest dissabte que estan molt satisfets de com va transcórrer la sessió i ha qualificat de cop d’efecte que l’advocat del Parlament Europeu qüestionés la condició d’eurodiputats de Puigdemont, Comín i Ponsatí. El lletrat de l’Eurocambra, ha indicat Boye, “es va veure desbordat per la nostra feina”.

L’advocat dels exiliats ha destacat, en declaracions a Catalunya Ràdio i RAC1, que l’argument del lletrat del Parlament Europeu segons el qual els tres eurodiputats van accedir a l’acta de forma il·legal és “una bestiesa” sense fonament. “El mateix lletrat va haver de rectificar”, ha insistit. “No hi va haver cap tracte de favor del Parlament”, ha assegurat Boye, que ha defensat que no hi ha hagut "concessions gracioses" als tres eurodiputats. El dret a estar a l'Eurocambra se'ls van guanyar el desembre del 2019, ha explicat. A parer seu, l’advocat del Parlament Europeu actua "teledirigit" pels grups majoritaris i per la presidència, i l’ha acusat de seguir una estratègia deliberada per "perjudicar" els tres eurodiputats.

Retorn a Catalunya amb la immunitat

Gonzalo Boye s’ha mostrat convençut que no es retirarà la immunitat a Puigdemont, Comín i Ponsatí, fet que obre la porta al seu possible retorn a Catalunya. Igualment i s'ha mostrat convençut que no hi haurà extradició. "En tot cas, tornarà amb la seva immunitat", ha indicat, un fet que a parer seu ja té assumit el magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena. Quan a la reforma del Codi Penal i la derogació del delicte de sedició, Gonzalo Boye ha destacat que no afecta la situació personal de Carles Puigdemont. “El govern espanyol va tres anys tard amb la derogació”, ha apuntat assegurant que ja va quedar derogat per al president a l’exili quan Alemanya va rebutjar extradir-lo per aquest delicte el 2018.

El Tribunal General de la Unió Europea sentenciarà sobre la immunitat de Puigdemont, Comín i Ponsatí en uns mesos. Gonzalo Boye confia que es pronunciï a finals de febrer o principis de març. “És una qüestió complexa”, ha admès.

Puigdemont: "Una lluita col·lectiva"

Precisament, el president Carles Puigdemont s'ha referit aquest dissabte a la vista celebrada al TGUE per assegurar durant la seva intervenció a l'Assemblea de Representants del Consell de la República que no es tracta d'una "lluita jurídica i individual, és política i col·lectiva". Puigdemont ha insistit que l'objectiu és "derrotar l'Estat" davant de la justícia europea. "Per què som a l'exili? Per defensar una legitimitat i unes institucions", ha afirmat.