Ximo Puig va obrir un camí inexplorat encara pels presidents autonòmics socialistes, allunyant-se del que dicta Pedro Sánchez des de Madrid i rebaixant l'IRPF a les rendes més baixes, però que cada cop té més adeptes entre els seus companys d'arreu de l'Estat. Ara ha arribat el torn d'Emiliano García Page, president de Castella i la Manxa, que en el debat sobre l'estat de la Regió que s'ha celebrat aquest dimarts a Toledo, ha anunciat fins a sis accions fiscals amb un impacte de fins a 85 milions d'euros a les butxaques dels seus conciutadans, 75 dels quals es corresponen al tram autonòmic de l'IRPF. Concretament, aquestes deduccions extraordinàries anunciades per Page aniran dirigides a les rendes inferiors als 30.000 euros, a qui no només se'ls aplicarà una rebaixa de l'IRPF sinó ajudes a despeses educatives, llars d'infants i per l'encariment dels interessos de les hipoteques. 

Durant el seu discurs durant el debat, Page ha detallat que en la pròxima declaració de la renda, amb l'objectiu de reduir els efectes de la inflació sobre les famílies més vulnerables, els contribuents es podran deduir de la quota 200 euros en rendes inferiors a 12.000 euros, 150 si són menys de 21.000 i 100 en casos de rendes de fins a 30.000 euros. A més, aquesta es podrà incrementar en fins a 50 euros per cada fill a càrrec del contribuent. La suma d'aquestes mesures, segons ha calculat l'executiu manxec, un impacte de 75 milions d'euros. Segons justifiquen des de Madrid, aquest anunci fiscal va en la línia de les rebaixes aprovades per Sánchez per ajudar "les rendes més baixes", augmentant les deduccions en els trams més baixos, i no deflactant la tarifa de l'IRPF, com reclama el PP. La veritat és però, que les mesures de Moncloa van arribar després que Ximo Puig decidís fer una passa endavant i allunyar-se del discurs inicial de Sánchez i la ministra Montero.

A Balears, fidels a Sánchez 

Mentrestant, la presidenta de les Illes Balears, també ha anunciat aquest matí a Palma el seu pla milionari d'ajudes públiques perquè la societat de les Illes pugui fer front a aquesta crisi un cop acabat l'estiu, quan són molts els illencs que perden la feina de temporada i han de fer front a l'hivern amb els diners que han guanyat durant els mesos de temporada alta. En el seu cas, però, s'ha mantingut lleial a Pedro Sánchez, i aquest pla de 200 milions en ajudes no inclou rebaixes en l'IRPF. Seguint el camí contrari del que els seus companys de partit han optat en els últims dies, Armengol ha incrementat l'impost de transmissió patrimonial per a compres de propietats per valor de més d'un milió d'euros, disparant-lo fins al 12%. Balears és una de les autonomies on més ha crescut el preu de l'habitatge i ha augmentat també la xifra de cases de luxe. 

"El camí és incrementar les partides socials, i per això serveixen els impostos que paguen amb el seu esforç els ciutadans d'aquestes illes, també, per cert, els que aporten les fortunes de més de 700.000 euros, que poden estar segurs que continuaran pagant l'impost de patrimoni", ha dit la política socialista, enmig del debat iniciat des d'Andalusia, que ha suprimit aquest tribut de les grans fortunes. Les mesures d'Armengol arriben l'endemà que Pedro Sánchez anunciés a Mallorca l'esperat Règim Especial Balear, que fins ara estava paralitzat al Congrés dels Diputats i suposa noves deduccions fiscals específiques per a les Illes.