La rebaixa fiscal anunciada pel president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, ha agafat el govern espanyol amb el peu canviat. La decisió del president valencià de baixar l’IRPF per a les rendes inferiors als 60.000 euros ha dinamitat l’estratègia de la Moncloa, que porta 10 dies lluitant pel relat amb el Partit Popular i criticant les baixades d’impostos impulsades per les comunitats autònomes governades pel principal partit de l’oposició, com Andalusia, Madrid o Galícia. El cert és que, en les regions dominades pels populars, s’ha tocat la butxaca a les rendes més altes i, al País Valencià, Puig redueix la pressió fiscal a la classe baixa – mitjana. Per això aquest baró socialista ha trastocat els plans de Pedro Sánchez, que aquest dijous té previst presentar el pla de mesures fiscals.

Arran de l’esclat de la crisi a Ucraïna que està disparant la inflació per l’alça dels carburants, fins ara la posició del govern central ha estat la de fer retocs selectius en impostos com l’IVA de la llum i del gas i pujades a les grans empreses energètiques i la banca. I s’havia estalviat fins ara modificar l’IRPF. Per això la rebaixa valenciana malmet l’estratègia que s’està ordint des de Madrid. La ministra portaveu, Isabel Rodríguez, s’ha mossegat la llengua aquest dimarts en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. S’ha limitat a demanar, de forma genèrica i sense mencionar Ximo Puig, un “discurs fiscal responsable” a totes les comunitats autònomes perquè, segons ha explicat, cada vegada que es redueixen ingressos “hi ha el debat de què s’ha de retallar”.

Rodríguez ha fugit d’estudi per evitar valorar la política fiscal posada en marxa al País Valencià i ha insistit que la postura del seu govern és “la justícia social” perquè aquesta crisi “no la paguin els de sempre” i evitar que hi hagi “regals fiscals” de la classe mitja i treballadora a les rendes més altes. Al portaveu del PSOE al Congrés dels Diputats, el basc Patxi López, tampoc li ha fet gaire gràcia l’anunci de Puig. Des de la cambra baixa, ha admès que “les competències a la baixa no m'agraden gaire” i, sense entrar en detalls, ha assegurat que Hisenda no “jugarà a la deflactació” de l’IRPF. “El govern el que ha de fer és destinar recursos allà on són més necessaris”, ha dit López, que ha apostat per “harmonitzar” impostos i actuar amb “corresponsabilitat fiscal” sense “entrar en competicions que portin a fer propostes de dúmping fiscal”.

 

El paquet de mesures, aquest dijous

El cas és que l’executiu de Sánchez es reserva la carta d’anunciar el paquet de mesures fiscals per alleugerir l’impacte de la guerra per aquest dijous, segons ha avançat el mateix López. Serà la rèplica a l’ofensiva impulsada pel Partit Popular de bonificar parcial o totalment l’impost de Patrimoni. Segons va explicar aquest dilluns la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, algunes mesures s’inclouran a la llei de pressupostos de l’Estat i d’altres quedaran recollides en una norma específica al marge dels comptes públics, com l’impost a les grans fortunes previst per inicis de 2023. Totes les mesures, va indicar la també vicesecretària del PSOE, tindran “una tramitació ràpida” perquè puguin posar-se en marxa a partir de l’any vinent

El PP hi suca pa

El Partit Popular creu que el moviment de la Generalitat Valenciana va “en el camí correcte” perquè “segueix la iniciativa del PP que té a veure amb deflactar l’IRPF”. En paraules de la secretària general popular, Cuca Gamarra, el gest de Puig és un “moviment dins del PSOE que comença a tenir símptomes clars de debilitat”. En qualsevol cas, a Pedro Sánchez – que des de Nova York va defensar la semana passada que el PSOE estava unit com mai – li surten entrebancs com bolets. El president de Castella i la Manxa, Emiliano García – Page va assegurar, en una entrevista a El Mundo, que no compartia la idea que Alberto Núñez Feijóo era “insolvent”, tal com havia etzibat Sánchez en el cara a cara al Senat.