La batalla fiscal eleva la tensió cada dia que passa entre el govern de coalició, les comunitats governades pel PSOE i les dominades pel Partit Popular. S’està convertint en una mena de partit de tenis amb els impostos al bell mig. El meló el va obrir el president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno Bonilla, que s’ha apuntat al dumping fiscal que va encetar la Comunitat de Madrid. A l'entrada del Comité Executiu Nacional del PP, a l’andalús se l’ha vist irritat amb l’impost a les grans fortunes que mediten aplicar el PSOE i Unides Podem a partir del 2023. Ell ho interpreta com un “atac directe cap als andalusos” i “una contrareforma inventada des dels despatxos de la Moncloa”.

Per Moreno Bonilla, el govern central “ha contraatacat amb una figura nova, improvisada, ridícula i esperpèntica” a la bonificació total de l’impost de patrimoni que ha aplicat el seu executiu a la comunitat més poblada d’Espanya, que beneficiarà el 0’2% dels contribuents andalusos. “Andalusia no pretén ofendre ningú ni atacar ningú”, ha explicat el president andalús, que ha defensat la seva decisió: “En l’àmbit de les nostres competències hem decidit baixar impostos, que són els trams autonòmics de l’IRPF i el de Patrimoni”. A més, ha reivindicat que la rebaixa fiscal generalitzada formava part “del programa electoral que ha estat referendat a les urnes”. Per això no entén “el cop de volant, la podemització cada vegada més contundent” de Pedro Sánchez, a qui ha preguntat per què no va impulsar un impost a les rendes més altes “quan Madrid va suprimir l’impost al Patrimoni”. S’ha queixat que ha fet un pas endavant només “quan Andalusia ha decidit competir amb Madrid o Catalunya”.

Ayuso: “És competència sana”

Juanma Moreno ha pujat al carro del dumping fiscal de Díaz Ayuso, que està encantada amb la competència que proposa Andalusia. “Que vulguin competir amb Madrid és sa”, ha explicat la madrilenya en una trobada organitzada pel diari El Mundo, on ha defensat que “el que és bo per a Andalusia és bo per a Espanya i el que és bo per a Espanya és bo per a Madrid”. Díaz Ayuso ha reiterat que “és positiu” que cada comunitat autònoma, “dins del seu marge”, “apliqui les seves polítiques”. La madrilenya diu “estar convençuda que moltes famílies s’assenteran a Andalusia a partir d’ara”, una regió que ha definit com a “pròspera i lliure”.

Fernández Vara (PSOE) posa el dit a la nafra

El president de la Junta d’Extremadura, el socialista Guillermo Fernández Vara, s’ha posat al mig de la batalla. Creu que és “un error” que les comunitats autònomes es dediquin a “posar-se el dit a l’ull” i ha lamentat que “l’únic que es busca són els vots” davant la rebaixa fiscal. En un esmorzar informatiu organitzat per El Periódico de España, l’andalús ho interpreta com un atac a Catalunya, de qui ha dit que “fa uns anys estava preparant un preparant un referèndum i ara no”. En aquest sentit, ha apuntat que “si als empresaris catalans els ha costat viure en aquesta situació difícil, no crec que el millor escenari sigui anar a posar el dit a l’ull”.