La decisió del govern andalús, liderat pel popular Juanma Moreno, d'imitar el model fiscal d'Isabel Díaz Ayuso a Madrid i eliminar l'impost de patrimoni la setmana passada ha suscitat la reacció per part de les formacions catalanes d'esquerra. En el marc del debat de política general, s'ha aprovat una proposta de resolució al Parlament que insta el Govern a mantenir els impostos de successió i de patrimoni, i evitar imitar el model de "dúmping fiscal" a altres territoris de l'Estat. La resolució ha estat presentada pels comuns i ha provocat una nova divisió dels socis de l'executiu, en un moment en què la relació és crítica: ERC i el PSC han votat a favor, mentre que Junts s'hi ha oposat. Vox, Cs i PP també han emès el seu vot en la mateixa direcció que els de Jordi Turull, mentre que la CUP s'ha abstingut.

La resolució defensa que "en un context d’incertesa econòmica i creixement de la inflació en què la Generalitat necessita molts recursos econòmics per fer front a les necessitats socials dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya" és més necessària que mai mantenir el model fiscal actual. És per això que insta l'executiu català a continuar apostant per un sistema d'impostos "just i de redistribució de la riquesa, tot mantenint l’impost de patrimoni i successions, alhora que cal rebutjar les estratègies de dúmping fiscal'". "Cal treballar per establir un terra fiscal per fixar una recaptació mínima tot respectant la capacitat normativa de les comunitats autònomes i la corresponsabilitat fiscal", afegeix, per tal d'evitar que hi hagi regions com Andalusia i Madrid en què s'abaixin algunes recaptacions fiscals a zero.

En canvi, el Parlament ha rebutjat una proposta d'ERC per desenvolupar les competències fiscals, obrir negociacions amb el govern espanyol per gestionar l'IRPF, destinar les recaptacions pel nou impost estatal a les energètiques i els bancs a les comunitats autònomes, i denunciar la "competència fiscal agressiva i repressiva" d'Andalusia i Madrid. Els republicans s'han quedat sols defensant aquesta proposta, que també reafirmava el suport de la cambra al model "progressiu, redistributiu i ambientalment avançat de Catalunya". Junts, la CUP i els comuns s'han abstingut, mentre que la resta de formacions hi han votat en contra. També han punxat resolucions de Cs i el PP per abaixar l'IRPF, i una altra de Vox per suprimir tots els impostos propis de Catalunya.

Pressupostos a l'octubre, malgrat l'anunci dels comuns

El mateix dia que la líder dels comuns, Jéssica Albiach, ha anunciat que la seva formació congelava la negociació dels pressupostos de l'any vinent fins que es resolgui la crisi oberta entre els socis del Govern, el Parlament també ha aprovat una iniciativa del PSC per reclamar a l'executiu presentar a l'octubre els comptes de l'any vinent, així com obrir un diàleg amb els grups parlamentaris, en la línia de la reclamació dels socialistes perquè el president de la Generalitat, Pere Aragonès, compti amb ells, a diferència del seu posicionament fins ara. La proposta ha estat aprovada pel PSC, ERC i els comuns, mentre que Junts i la CUP s'han abstingut.