La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha anunciat totes les mesures que entraran en vigor a partir del 2023 per fer front a la crisi econòmica. La més destacada és el que la mateixa Montero ha definit com a "mesures beneficioses pels treballadors i ampliant el benefici fiscal de les rendes mitjanes i baixes". Així doncs, s'aplicaran deduccions en l'IRPF a rendes de 21.000 euros bruts anuals, fins ara estaven subjectes les que arribaven als 18.000 euros.

"El salari mitjà d'Espanya està entorn els 21.000 i, per tant, el que proposem és ampliar el benefici fiscal del 50% dels treballadors". Aquesta nova mesura, el govern de Pedro Sánchez assegura que beneficiarà exclusivament els que més ho necessiten i en l'exemple, assegura que en rendes de 18.000 euros, podran arribar a estalviar fins a 746 euros anuals. Montero, entrant en la comparativa amb mesures prèvies que han aplicat els governs populars en la Comunitat de Madrid i Andalusia, assegura que no s'ha fet mirant els més vulnerables i "amb prou feines actualment s'estalvien 23 euros".

mesures fiscal govern espanyol
Mesures fiscal govern espanyol

La reducció també arribarà al mínim de tributació, exempt del pagament de l'IRPF els de 15.000 euros, fins ara eren 14.000. "Mesura que vol acompanyar la pujada del mínim salarial", ha subratllat Montero. I en l'apartat dels autònoms, un milió es beneficiaran d'aquesta mesura. També el govern espanyol prorrogarà els límits de facturació més enllà del 2023 que és quan finalitzaven.

Rendes altes

D'altra banda, l'IRPF puja un punt del 26 al 27% en rendes de 200.000 euros i els tipus arribaran fins el 28% per les de 300.000. En aquest cas, un increment de dos punts. En un altre apartat, pel que fa a l'impost de societats, s'ajorna la possibilitat de compensar la base imposable negativa, però només per "grups consolidats que conformen les grans empreses". Així doncs, es limita en un 50% la possibilitat de compensar les pèrdues de les filials en els grans grups consolidats. Aquesta mesura afectarà a grans empreses i també serà de caràcter temporal. Això equival a 3.609 empreses, un 0,2% dels declarants totals de societats, i tindrà un impacte de 2.439 milions d'euros entre el 2023 i el 2024.

Nou impost

També, pel que fa a les grans fortunes, es crearà un impost nou de solidaritat que "serà d'interès general". Serà un tribut temporal pels anys 2023 i 2024 i seran els de riquesa neta superior als 3 milions d'euros, que es dividiran en tres trams. Aquesta legislació evitarà una doble imposició i, per tant, "el de l'impost per patrimoni de les comunitats serà totalment deduïble", ha assegurat la ministra per aquelles comunitats que el tenen. El potencial, asseguren, ascendeix als 1.500 milions d'euros i suposa el 0,1% del total dels contribuents. 

Montero ha titllat de "xamans fiscals" els qui han anunciat altres mesures en els darrers dies, en clara referència als populars. Però també nega que el govern s'hagi sentit pressionat per anunciar aquestes mesures ja que "Hisenda no es pot deixar endur per la pressió perquè seria impossible treballar", ha destacat Montero i ha conclòs: "Les mesures responen al model que aquest govern respon una major cohesió social i és de sentit comú que els qui tenen més capacitat econòmica, puguin aportar més". Com sempre, totes aquestes mesures, especialment la d'impost de societats i la de rendes no afectaran el País Basc i Navarra amb un règim foral propi, tot i que Montero ha advertit que s'haurà de veure com es gestiona el de patrimoni.

noves mesures fiscals.govern espanyol 2022
Noves mesures fiscals.govern espanyol 2022

 

La redacció d'ElNacional.cat està treballant per ampliar aquesta informació. Per llegir l'última hora de la notícia, actualitza la pàgina.