El futur fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, ha reivindicat aquest dijous en el Congrés dels Diputats la seva trajectòria, ha denunciat ser objecte de “mentides i insults” i ha acusat els vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) crítics amb el seu nomenament de sotmetre’l a un “tribunal d’honor” sense possibilitat de defensa. Garcia, però, ha esquivat totes les preguntes que li ha fet el diputat de JuntsxCat, Josep Pagès, sobre si aturarà la persecució a l’independentisme català i les investigacions prospectives que continuen obertes. “No puc parlar de temes que estan judicialitzats. Ni dels futurs indults o no, ni dels canvis legislatius, que no ens pertoquen. Seguint la llei, no ens equivoquem”, ha respost el futur fiscal general a les incisives preguntes de Pagès i del diputat Jon Iñarritu (Bildu).

En la seva intervenció, el diputat Pagès també li ha exposat la situació de la Sindicatura Electoral de l’1-O, de la qual va formar part amb altres quatre acadèmics, els quals han d’afrontar un nou judici perquè de forma excepcional l’Audiència de Barcelona ha ordenat la repetició del judici de fa un any, on una jutgessa de Barcelona els va absoldre.  “Ja n’hi ha prou”, li ha exigit el diputat de Junts, sense oblidar citar la "desjudicialització" de la causa catalana, anunciada en la Taula de diàleg entre governs d'ahir, però, sense cap concreció.

El fiscal general també ha negat qualsevol tracte de favor al comissari jubilat José Manuel Villarejo, davant les preguntes dels grups independentistes i d’Unidas Podemos, i ha assegurat que amb la fiscal general Delgado s’han presentat tres escrits d’acusació contra ell, que sumen més de cent anys de presó.

L’acte amb un logo del PSOE

La compareixença a la Comissió de Justícia era l’últim tràmit que havia de superar per ser nomenat formalment fiscal general en substitució de Dolores Delgado, que ha deixat el càrrec per motius de salut. Mà dreta de Delgado, García ha respost les acusacions i ha promès més autonomia als fiscals. El PP, Vox i Ciutadans han coincidit a afirmar que el seu nomenament no és idoni per la seva proximitat a Delgado, mentre el PSOE i Podemos han avalat la seva candidatura que han proposat com a membres del govern espanyol.
El portaveu del PP, Luís Santamaría, ha assegurat que serà “l’encarregat de rebaixar la pressió del fiscal en els processos que afecten l’independentisme para que la majoria del govern espanyol no trontolli”, i ha recordat a García Ortíz la foto en què apareix en un acte a Galícia, organitzat per Fundació Ideas del PSOE, i el logo del partit darrere. El fiscal li ha recordat, que és una causa tancada del 2019, que va tenir permís dels seus superiors per participar-hi i a més era una conferència sobre incendis forestals (Garcia és fiscal especialitzat en Medi Ambient), i li ha recordat el Tribunal Constitucional té permeses aquestes intervencions professionals, i que  estan emparades per la llibertat d’expressió.

La “falsa” trobada amb BPA


Garcia també ha deixat clar que es defensarà d’imputacions “falses” i que a través de l’Advocacia de l’Estat exercirà accions legals contra el diari ABC per dir que es va reunir recentment amb l’exbanquer Higini Cierco, titular del BPA, que ha presentat una querella contra  l'expresident Rajoy a Andorra per provocar el tancament del seu banc i també de la filial Banco Madrid. La jutgessa andorrana va donar un termini perquè Rajoy i els seus ministres d’Hisenda i Interior es personessin amb advocats andorrans per interrogar-los.