Novetats d’Andorra. La batlle d’Instrucció especialitzada 2 d’Andorra ha dictat una resolució, coneguda aquest dijous, en la qual nomena els agents de la policia judicial de la unitat d’investigació econòmica i financera que van actuar en la causa de la liquidació de la Banca Privada Andorrana (BPA) que facin “les investigacions oportunes per l’esclariment de la veritat” sobre l’Operació Catalunya en la part andorrana, així com “els autoritza a intercanviar informació amb els cossos judicials estrangers en particular els espanyols”. Paral·lelament, s’han personat a Andorra defenses dels diferents querellats del govern del PP, malgrat que encara no han transcendit els seus noms, segons informa l’acusació popular formada per les associacions Drets i Institut de Drets Humans d’Andorra (IDHA).

La batlle Stéphanie Garcia Gacia va remetre el juny passat les comissions rogatòries internacionals perquè compareguin com a investigats  l’expresident del govern espanyol Mariano Rajoy, els exministres Cristóbal Montoro i Jorge Fernández Díaz, a més de dirigents de la política patriòtica del PP. Un cop compareguts amb un advocat andorrà, la intenció de la batlle és anar a Madrid i Barcelona a prendre’ls declaració. Les titulars de BPA van presentar una querella contra responsables policials espanyols per pressionar-los perquè els donessin  informació de si tenien comptes de la família Pujol Ferrusola, així com del llavors president Artur Mas, de vicepresident Oriol Junqueras i  de Xavier Trias.

Més accions des d’Andorra

Per Drets i Institut de Drets Humans d’Andorra és important la nova acció de la batlle perquè la policia judicial andorrana  intercanviï informació amb tots els cossos policials estrangers, i recorden que en la nota del FinCEN (Finances Crime Enforcement Network, del Departament del Tresor dels Estats Units), que va qüestionar el BPA “tot apunta que hi va tenir una intervenció l'FBI americà”. I afegeixen que de la instrucció fins ara realitzada “es desprèn diferents actuacions dutes a terme per la policia espanyola en territori andorrà o amb ciutadans andorrans, del que la batlle instructora en vol tenir coneixement detallat per seguir amb les pesquisicions de la causa”. La intervenció de la policia patriòtica a Andorra ha estat revelada pel comissari jubilat José Manuel Villarejo, i fins ara cap jutjat espanyol ha volgut investigar l'actuació policial il·lícita a Andorra.

Les amenaces complertes

Aquesta investigació es va iniciar el 2016, arran d'una declaració judicial prestada per Higini Cierco davant la batlle instructora del cas BPA, on va explicar que a partir del mes de maig del 2014 tant ell com el Ceo del banc, Joan Pau Miquel, van ser coaccionats i extorsionats primer per l'inspector Celestino Barroso, agregat d'Interior de l'ambaixada espanyola a Andorra, i després pel comissari Marcelino Martin Blas, alies Fèlix, en diferents trobades amb Miquel a Madrid, per tal d'aconseguir comptes bancaris andorrans d'Artur Mas, Oriol Junqueras i els Pujols i els seus familiars, amb l'amenaça del tancament del banc andorrà (BPA) com la seva filial espanyola Banco Madrid. Amenaça que es va complir amb el tancament de les dues entitats bancàries el 10 de març del 2015. Els titulars de BPA i Banco Madrid han presentat una demanda contra el govern espanyol pel seu tancament.

Els delictes imputats

La investigació s’ha anat ampliant, fins que la batlle ha admès la querella contra els polítics, realitzada per Drets i IDHA. Pels delictes de coaccions, d’amenaces, d’extorsió i de xantatge, s’investiga l’exministre Fernández Díaz i els seus subordinats Francisco Martínez, exsecretari d’estat d’Interior, i Ignacio Cosidó, exdirector general de la Policia espanyola, com a superiors dels agents policials que varen actuar sobre el terreny. A l'expresident Mariano Rajoy i als seus exministres d'Hisenda i d’Interior se’ls acusa per un delicte de falsedat de documents. I a Rajoy i a Montoro també per un delicte contra els òrgans constitucionals per haver intimidat al Cap de Govern andorrà i els ministres amb els quals es varen reunir en la visita oficial que varen fer al Principat el 8 de gener del 2015, per tal que intervinguessin i liquidessin la BPA d'acord amb aquesta informació que rebrien dels Estats Units. Els responsables del govern andorrà, que seran citats com a testimonis, no han dit res sobre aquest extrem.