La desfeta d'Esquerra Republicana a les eleccions municipals comença a tenir les seves conseqüències. Diversos exalcaldes i alcaldables republicans han decidit assumir les responsabilitats per les seves derrotes i fer un pas al costat. El cas més rellevant és el de Lleida, on l'alcalde Miquel Pueyo ha decidit abandonar la Paeria un cop es constitueixi el nou ajuntament. També ho ha fet Toni Postius, de Junts per Catalunya, que era el primer tinent d'alcalde. Però el de la capital del Segrià no ha estat l'únic cas. Els republicans han convocat per a la setmana que ve una assemblea oberta a la militància per a analitzar els resultats.

L’encara alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha estat superat pel PSC i no podrà continuar al capdavant de la Paeria. Per això, davant d’uns resultats que no esperaven, ha considerat que “no seria una bona idea liderar el grup republicà de la Paeria”. I ha reblat Pueyo: “Hem de saber exhibir fortalesa i intel·ligència, tant en la victòria i en la derrota, per això, no continuaré com a regidor de la Paeria en el proper mandat, fent un pas al costat de la política municipal”.

No ha estat l’únic pas al costat d’ERC, també l'ha fet l’actual alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mireia Ingla. Visiblement emocionada, ha assegurat que “ha de ser coherent i respectar la institució de l’Ajuntament de Sant Cugat”. Ho ha fet per “responsabilitat”, assegurant que “té darrere un partit fort i responsable, preparat per assumir un lideratge municipal”. S’hi ha sumat el portaveu de l’Ajuntament de Sant Just i alcaldable republicà, Sergi Seguí, que ha explicat que no recollirà l’acta de regidor: “Per recuperar la confiança de la gent necessitem noves estratègies, nous objectius, noves maneres de fer. I no ho podem fer sense renovar els lideratges”.

Segons ha avançat Nació i ha pogut confirmar ElNacional.cat, ERC ha decidit convocar una assemblea oberta a la militància, que tindrà lloc dimarts de la setmana que ve. Segons les fonts republicanes consultades, és el procés habitual després d'uns comicis. Però no sempre en un context tan convuls com l'actual. En l'escrit a les bases, el president i la secretària general, Oriol Junqueras i Marta Rovira, admeten que "els resultats obtinguts no són tan bons com hauríem volgut"

Presa de contacte Maragall-Trias

A Barcelona, en canvi, ja han començat els contactes. Ja hi ha hagut una primera "presa de contacte" entre el guanyador de les eleccions Xavier Trias i el candidat republicà Ernest Maragall. Segons fonts municipals consultades, després que es truquessin la nit electoral, Trias i Maragall van trobar-se personalment aquest dilluns al vespre en una "reunió discreta", en un hotel de l'Eixample. Va durar al voltant d'una hora, "sense concrecions", i de moment no s'han obert negociacions formals com a tal. Els republicans insisteixen que, com a guanyador de les eleccions, Trias ha de liderar les converses i la iniciativa per a formar govern.