El pròxim 23 de juliol, les urnes donaran una clara victòria de les forces de dretes a l'estat espanyol, en especial al Partit Popular (PP). Així ho indiquen dues enquestes a El Español i l'ABC. Ambdós sondejos, amb petites diferències, mostren una mateixa tendència. Majoria absoluta per a la dreta espanyola i un descens per al PSOE i per a Sumar, que no sedueix més votants després del pacte in extremis que han assolit amb Unidas Podemos. 

✉️ S'amplia fins al 20 de juliol el termini del vot per correu per a les generals del 23-J

El gran guanyador del pròxim 23-J seria Alberto Núñez Feijóo. D'ençà que el polític gallec es va posar al capdavant del partit, les enquestes han mostrat un constant avenç del PP, el qual seria la força més votada aconseguint entre el 30 i el 36% dels vots. Tot plegat es traduiria en 130 o 153 diputats. Es tracta d'un ampli ventall, però, en tot cas, la victòria és dels populars. 

Malgrat que el PP es recuperaria de la patacada del 2019, on només van aconseguir 89 diputats, no arriben per si sols a la majoria absoluta. En aquest cas, podrien buscar el suport de Vox, tot i que la formació d'extrema dreta recula en les enquestes. El partit de Santiago Abascal fa temps que perd pistonada i en aquestes dues enquestes es confirma. En els dos casos seguiria sent la tercera força, però passaria de 52 escons a 33 o 47. Tot apunta que la formació d'extrema dreta ha tocat sostre, un que li permet donar la majoria absoluta al PP. 

enquesta abc

Font: ABC

enquesta elespanyol

Font: El Español

El pacte de Sumar no salva l'esquerra espanyola 

Després d'una tensa negociació, la plataforma de Yolanda Díaz, Sumar, ja té un pacte amb Unidas Podemos. Sobre els cadàvers d'alguns dels seus dirigents més destacats s'alça la nova coalició que s'abandera com el projecte d'unitat de l'esquerra a l'esquerra del PSOE. Tanmateix, el projecte engrescador de la unitat no sedueix els electors, segons les dues enquestes, les quals s'han fet després del pacte. En els dos casos, Sumar trauria un pitjor resultat que el que va obtenir Podemos l'any 2019. Concretament, aquest espai polític passaria de 35 diputats a uns 27 o 33. 

Pel que fa al PSOE, els dos sondejos apunten resultats lleugerament diferents. Per una banda, El Español apunta que els socialistes caurien per sota de la barrera dels 100 diputats: amb un 25% dels vots, obtindrien 94 escons. En canvi, l'ABC els situa just per sobre dels 100, amb un 27%, la formació liderada per Pedro Sánchez se situaria sobre els 104 diputats. En tots dos escenaris és una derrota per al PSOE, però més o menys esmorteïda

En qualsevol cas, el pacte d'investidura de PSOE i Unidas Podemos amb el suport d'altres forces parlamentàries com l'any 2019 no es podria repetir, ja que la majoria de la dreta i la desfeta d'aquests partits allunya la Moncloa de les mans de Sánchez. Pel que fa a les formacions catalanes, Esquerra Republicana passaria de 13 a 9 o 10 diputats, mentre que Junts per Catalunya repetiria els seus 8 escons o, fins i tot, 11. Finalment, la CUP tindria entre 1 i 2 diputats.