Continua la tensió a l'independentisme. Més enllà dels atacs a la taula de diàleg entre el Govern i l'Estat espanyol, el conseller Joaquim Forn ha criticat la complicitat entre ERC i els comuns a l'Ajuntament de Barcelona: "ERC ha donat un suport gairebé absolut a Ada Colau, ells deuen saber per què ho han fet". Els dos partits van pactar, per exemple, els pressupostos del 2021.

L'ex pres polític ha parlat sobre les pròximes eleccions municipals a la capital catalana, en les quals cal treballar "perquè hi hagi un alcalde sobiranista". Però ha descartat una llista conjunta de tots els partits independentistes, ja que "els acords han d'arribar després de les eleccions", ha dit aquest dijous en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Diferències sobre el diàleg

I com es pot aconseguir un alcalde independentista? "La unitat és absolutament necessària per poder avançar", ha assegurat Forn. Però no sembla que hi hagi gaire unitat a hores d'ara, ja que últimament hi ha diferències importants entre els partits sobiranistes. Una d'aquestes diferències es veu molt a la taula de diàleg.

Forn ja va criticar ahir la negociació amb l'Estat i avui ha seguit amb els atacs al diàleg: "Si algú creu que una cosa tan important com un conflicte polític es resoldrà als despatxos, s'equivoca". Malgrat aquestes crítiques, el conseller ha assenyalat que està a favor de parlar amb l'executiu espanyol, però que "no cal esperar dos anys". "El conflicte se solucionarà al Parlament", ha assegurat.

Sense gaire unitat per l'aeroport

L'actitud dels polítics de Junts sobre el diàleg no agrada a ERC, la formació que més ha apostat per les converses amb l'Estat. La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ja va criticar la posició dels seus socis al respecte: "No és una actitud adequada".

Tampoc hi ha gaire unitat pel que fa a l'ampliació de l'aeroport del Prat. Mentre ERC ha mostrat sovint la seva preocupació sobre l'impacte mediambiental, Forn ha tingut molt clara la seva opinió: està completament a favor del projecte. De fet, ha dit que el debat s'ha de traslladar a l'àmbit de la gestió de l'aeroport: "Hem de ser nosaltres qui decidim".

joaquim forn universitat catalana estiu (7) uce

Joaquim Forn parla a la Universitat Catalana d'Estiu / UCE

El conseller també ha posat molt èmfasi en la unitat entre Junts i el PDeCAT per a les pròximes eleccions municipals. "Seria molt positiu sumar diferents sensibilitats independentistes en aquest projecte", ha dit. Després de viure amb "dolor" la ruptura entre els dos partits, Forn s'ha mostrat optimista i creu que es podran deixar de banda les diferències personalistes per aconseguir un acord entre les dues formacions. I que això serà "molt bo per al país".

Sobre la polèmica de les últimes hores al voltant del major Trapero, Forn ha decidit no entrar en el debat, una cosa que sí que va fer Jordi Turull. L'exconseller d'Interior també ha evitat opinar sobre els seus successors (Buch, Sàmper i Elena): "No estic aquí per valorar la tasca d'altres consellers".

 

Imatge principal: Joaquim Forn (Junts), Jaume Collboni (PSC), Ada Colau (BComú) i Ernest Maragall (ERC) a Barcelona / ACN