Davant la preocupació ambiental per l'ampliació de l'aeroport del Prat, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha sortit a donar un missatge de tranquil·litat: "Serem curosos perquè es faci amb respecte cap a la Ricarda", ha dit en una entrevista aquest dimarts a Rac1.

Les paraules de Vilagrà s'afegeixen a les del vicepresident, Jordi Puigneró, que aquest matí s'ha compromès a "treballar perquè sigui l'aeroport més verd d'Europa". Així mateix, la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha assegurat que el projecte tindrà "la mínima afectació possible perquè hi ha exigències mediambientals que s'han de complir". "No només la UE és exigent, sinó també el mateix Ministeri", ha afirmat.

Un tema delicat

L'afectació mediambiental de l'ampliació és un tema delicat que ha aixecat polseguera. Després de fer-se públic l'acord entre l'Estat i la Generalitat, l'expresident Quim Torra va mostrar el seu rebuig a les xarxes: "Després de viure la covid creia que mai més no prendríem una posició que pogués anar contra el medi ambient, contra la natura i la terra, que és el llegat dels nostres fills".

La CUP també va criticar l'acord, que va qualificar "d'atemptat ecològic". Els anticapitalistes van titllar l'ampliació "d'incompatible amb la reducció d'emissions" i van dir que es tracta d'un projecte que "no respecta el territori". L'alcalde del Prat, Lluís Mijoler, ja va demanar el cap de setmana no cedir "davant el xantatge d'Aena i els seus fons voltors".

Una reunió mensual

En qualsevol cas, la consellera de Presidència ha assegurat que l'acord amb l'Estat sobre l'ampliació de l'aeroport del Prat "era un tema que es volia tancar abans de les vacances". "Preveiem treballar amb tot el sistema aeroportuari català", ha afegit.

Pel que fa a la comissió bilateral, Vilagrà ha especificat que el Govern i la Moncloa s'han emplaçat "a un calendari molt estricte de treball". "Cada mes tenim una reunió", ha comunicat la consellera.

comision bilateral estado generalitat EFE

La reunió de la comissió bilateral / Efe

Si bé la qüestió política queda emplaçada a la taula de diàleg del setembre, Vilagrà no ha pogut evitar insistir en el fet que no vol "normalitzar la situació de conflicte que té Catalunya amb Espanya". Així, ha indicat que la solució és el referèndum d'autodeterminació.

La consellera de Presidència ja va criticar ahir la reunió de la comissió bilateral, on es van aconseguir uns acords "del tot insuficients", segons Vilagrà. De fet, l'ampliació del Prat es va tancar en una reunió diferent i secreta que no tenia res a veure amb la comissió. Tot i això, la ministra de Transports ha celebrat aquest matí la trobada entre els dos executius: "S'ha de fer un balanç positiu d'aquesta reunió i haurem de continuar treballant per assolir els compromisos i les expectatives, sempre dins el marc legal i constitucional".

 

Imatge principal: La consellera de Presidència, Laura Vilagrà / Sergi Alcàzar