Tensió al Govern. La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha acusat Junts d'afeblir la posició del Govern a la taula de diàleg. "No és una actitud adequada", ha dit la consellera sobre les reticències de la formació sobre la negociació amb el govern espanyol.

"Plantejar que la taula de negociació no té sentit quan encara no hem sortit ni a jugar és com si estàs a punt de jugar un partit, estàs a l'autobús i ja dius que perdràs", ha retret en una entrevista d'Europa Press. Durant les últimes setmanes, diversos dirigents de Junts han carregat contra la taula de diàleg i han demanat retallar el marge de dos anys que han donat a la negociació amb l'Estat espanyol.

Un full de ruta clar

L'acord de Govern entre ERC i Junts és molt clar, segons Vilagrà: dona dos anys per apostar pel diàleg. "És claríssim el full de ruta per als pròxims anys", ha dit. Per això ha exigit a la formació presidida per Carles Puigdemont que respecti l'acord i afronti la negociació amb tota la força per obtenir el millor resultat possible.

"Nosaltres no som dels qui diem que perdrem abans de començar a jugar el partit. No seria una actitud adequada, l'actitud adequada és la del guanyador", ha assegurat la consellera, que creu que l'actitud de Junts afebleix la posició de la Generalitat davant el govern espanyol.

El Govern està "cohesionat"

Tot i les discrepàncies sobre la taula de diàleg, Vilagrà ha garantit que el Govern està "cohesionat". No hi ha problemes d'enteniment, de manera que espera que es mantingui la confiança que hi ha fins ara entre els membres de l'Executiu.

A la negociació amb el govern espanyol es plantejaran propostes "alternatives" per trobar una solució al conflicte. Però el Govern insistirà en la defensa del referèndum pactat, una cosa possible dins del marc constitucional, segons la consellera. Igualment, Vilagrà no ha pogut avançar si hi ha una alternativa al referèndum: "És un assumpte que hem de parlar a fons, hem d'establir quines podrien ser les possibilitats. Òbviament a la vida les coses gairebé mai no són blanc o negre".

comision bilateral estado generalitat EFE

La reunió de la comissió bilateral entre la Generalitat i el govern espanyol / Efe

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat, Pere Aragonès, van pactar reprendre la taula de diàleg la setmana del 13 de setembre. Una reunió que servirà sobretot per preparar la negociació més que per obtenir resultats. "Una negociació política d'aquesta magnitud requerirà una preparació, un procediment i unes bases. Per tant, ja us dic que el primer dia no arribarem gaire lluny", ha explicat.

"El que farem en els primers compassos d'aquestes trobades i d'aquesta negociació és establir quin és el marc, establir les posicions, quin és l'interès de cada part i després acabar fent les propostes concretes i les alternatives concretes", ha afegit. Cal recordar que aquí no s'aconseguiran reivindicacions com els traspassos de competències, ja que aquests assumptes s'aborden a la comissió bilateral. Una comissió bilateral que "no pot ser una moneda de canvi", ja que la bilateral és per qüestions econòmiques i la taula de diàleg per qüestions polítiques.

 

Imatge principal: La consellera de Presidència, Laura Vilagrà / Europa Press