Barcelona En Comú i ERC han arribat a un acord per a aprovar els pressupostos de Barcelona per al 2021, com ja van fer amb els de 2020, ha informat l'Ajuntament de Barcelona aquest diumenge. Aquest acord permetrà aprovar els comptes dimarts que ve, que seran les més grans de la història de la ciutat.

En total els pressupostos de Colau, Collboni i Maragall sumaran 3.200 milions d'euros, que només tindran un hàndicap i és que de per culpa de la pandèmia, els ingressos de la ciutat s'han vist afectats notablement. L'acord pressupostari vol combatre la desigualtat i l'emergència social amb acords com els 300 milions que es destinaran a habitatge, infància i suport a l'economia local.

Colau ha recordat que fa temps que conversen amb els grups municipals per aprovar uns comptes "imprescindibles" en una època de crisi que "han arribat a bon port amb ERC" i que permetrà aprovar "el pressupost municipal més alt de la història de l'ajuntament".

Fer front a una situació complexa

"Un instrument principal per fer front a la situació complexa que ens ha tocat viure", ha destacat l'alcaldessa, que ha volgut posar èmfasi en el fet que estem en un moment d'emergència, no només per la Covid-19, sinó que estem davant d'una emergència social, econòmica, una crisi estructural que obliga a canvis i transformacions; i les administracions han de fer un esforç per disposar de recursos públics amb la "màxima ambició".

"La ciutadania ens demana diàleg, acords tan amplis com sigui possible i, en aquest cas, un acord entre forces progressistes que necessita Barcelona", ha resumit. Colau ha recordat que fa un any ja van pactar els pressupostos amb ERC, però també han pactat amb tots els grups la creació d'un fons Covid, així com un pacte per a l'escena postpandèmia.

L'alcaldessa també ha valorat l'acord sobre el tramvia a l'avinguda Diagonal i ha volgut destacar el mèrit dels diferents grups i agrair a ERC el diàleg. Barcelona, ha subratllat Colau, comptarà amb un pressupost "progressista" que marca les prioritats en transició econòmica i ecològica.

ERC vetllarà pel compliment del pressupost

Per la seva banda, Maragall ha aplaudit que el pressupost sigui "expansiu" per afrontar la crisi i la recuperació: "Hem de demostrar que podem ser una ciutat líder de bona gestió, creativa i de realitat transformadora". El líder dels republicans a Barcelona també ha remarcat que l'acord inclou una comissió bilateral i un grup de treball per assegurar la "concreció operativa".

Maragall ha asseverat que ERC vetllarà, criticarà i exigirà que l'Ajuntament compleixi aquest "contracte d'obligat compliment" amb la ciutadania. "Avui comença la feina, i tenim una marató d'un any per demostrar que és un gran acord", ha conclòs.

Segons ha avançat el diari Ara, una de les condicions d'ERC ha estat que el consistori destini 50 milions a adquirir el 30% de la reserva de nous pisos dedicada a habitatge assequible, la qual cosa permetria ampliar el parc a fins a 370 habitatges.

L'acord inclou l'activació d'un nou districte tecnoindustrial en l'entorn de la futura estació de La Sagrera i implementar la 'taxa Amazon', una cosa que ja estava recollida en les ordenances fiscals. Això implicarà la creació d'una taula d'estudi el pròxim mes de gener i una votació per abans del mes de juny, segons han informat fonts d'ERC a Europa Press.

Unió del tramvia

L'anunci del pacte dels pressupostos arriba una setmana després que el govern de Barcelona anunciés un acord per unir el tramvia de Barcelona per la Diagonal.

L'acord possibilita la capacitat de tramitar de manera immediata els projectes d'urbanització de la Diagonal, vinculats a la primera fase de la unió del Trambaix i el Trambesòs, i també a licitar les obres d'infraestructura necessàries per implantar la connexió de les xarxes de tramvia.