L'Associació de Fiscals, la majoritària a la carrera fiscal, fa escarni sobre el fet que el Tribunal Suprem hagi revocat aquest divendres el tercer grau als presos polítics i que, per tant, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, no pugui sortir del centre penitenciari de Lledoners aquest Nadal.

"Junqueras es menjarà el torró a Lledoners", ha dit l'associació a les seves xarxes socials en referència al centre penitenciari on Junqueras compleix una pena de 13 anys de presó per delictes de sedició i malversació de fons per la celebració del referèndum de l'1-O. Una frase que no és de collita pròpia, sinó que és un titular del diari El Mundo, que reprodueixen en el missatge de la piulada, en el qual també s'inclou un enllaç cap al rotatiu. Ara bé, aquest tuit actualment no es pot veure, ja que l'han esborrat del seu compte de Twitter. 

associacio fiscals

Captura de pantalla del tuit de l'Associació de Fiscals

Sobre Forcadell i Bassa

La presidenta del Parlament Carme Forcadell i la consellera Dolors Bassa, fins ara, eren les úniques dels nou presos polítics que estaven gaudint del tercer grau, un règim de semillibertat que els permetia sortir de la presó durant el dia, així com dormir quatre dies fora. Per això, aquest mateix divendres ha ingressat Bassa a Puig de les Basses poc abans de les nou del vespre i Forcadell a Wad-ras a les nou, que era l'hora límit en la qual havia d'entrar al centre penitenciari. 

L'Associació de Fiscals també ha tingut paraules per Forcadell i Bassa. "D'on mai haurien d'haver sortit", ressalta un tuit que també porta un enllaç a una notícia del diari El Mundo sobre el seu ingrés a presó, del qual se'n fa ressò el diputat d' En Comú Podem Jaume Asens

"Això ho diu l'associació majoritària de fiscals. Després diuen que actuen conforme als principis de neutralitat i imparcialitat", ha posat en relleu Asens. 

També s'ha referit a les piulades de l'Associació Fiscals l'advocat Gonzalo Boye, que ha ironitzat: "Vull pensar que els han hackejat el compte". 

TS revoca el tercer grau

Precisament, l'Associació de Fiscals ha publicat aquesta piulada el mateix dia que es dona a conèixer la resolució del Tribunal Suprem revoca el tercer grau als presos polítics que els havia concedit el departament de Justícia. Al detall, aquesta cort ha considerat que ​atorgar aquest règim de llibertat als penats, entre els quals s'inclou Junqueras, és prematur i, per tant, que ha de transcórrer un període de temps major per avaluar adequadament l'evolució de l'intern i el tractament penitenciari. 

A més, ha manifestat que quan es tracta de condemnes elevades (de 9 a 13 anys de presó) s'ha d'esperar a la meitat de la pena i la majoria ni tan sols han complert una quarta part. 

El Tribunal Suprem ha revocat el tercer grau als presos polítics. També denega l'aplicació de la semillibertat de l'article 100.2 per la seva falta de connexió amb un procés de reinserció.

Reaccions

També han celebrat la revocació del tercer grau tant el PP com Ciutadans, que han valorat com un "privilegi" que se'ls hagués concedit aquest règim de semillibertat.  

D'altra banda, les principals entitats independentistes han denunciat en bloc la suspensió d'aquest règim. El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha assegurat que els poders de l'Estat "vulneren de nou els drets dels presos polítics". Des de l'ANC han afirmat que aquesta resolució "no és una decisió ordinària de dret penitenciari, és tortura i acarnissament".