L'independentisme català ha sortit en bloc per denunciar la suspensió del tercer grau als presos polítics. Des d'Òmnium, el seu president Jordi Cuixart, com a afectat, ha dit que la presó no és una derrota i el vicepresident Marcel Mauri ha estat qui ha apuntat directament al govern espanyol de Pedro Sánchez: "Els poders de l'Estat, aquest cop de la mà de la Fiscalia del PSOE, vulneren de nou els drets dels presos polítics".

Del Suprem, poca sorpresa per la resolució, però en destaca l'anomalia: "Aquesta vegada, en un gest inèdit, el Suprem revoca una decisió presa per les presons com pels jutges de Vigilància Penitenciària. Els poders de l'Estat vulneren els drets fonamentals".

Des de l'ANC recorden que la suspensió "no és una decisió ordinària de dret penitenciari, és tortura i acarnissament". Posteriorment, han anunciat diferents mobilitzacions a partir d'aquesta tarda. L’Assemblea organitza onze marxes de vehicles a Wad-Ras a les 19 h. En total, onze columnes de vehicles es desplaçaran fins a les presons de Puig de les Basses i Wad-Ras per "denunciar una nova vulneració de drets fonamentals per part de la justícia espanyola i traslladar tot el suport a les preses i presos polítics".

La reacció del Govern

La primera en sortir ha estat, per al·lusions al càrrec, la consellera de Justícia, Ester Capella: "El Suprem és el tribunal més polititzat i qüestionat d'Europa, ha fet allò al que ja ens té acostumats, fer prevaldre les raons d'estat per davant del dret i inspirar-se en la venjança de finals del segle XIX i principis del segle XX".

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, també ha escrit a Twitter: "No és casual que es tombi el tercer grau dels presos polítics l'endemà de l'aprovació dels pressupostos. Els estan discriminant i vulnerant els seus drets penitenciaris pel fet de ser qui són". I el conseller de Territori, Damià Calvet, ha afegit: "Aquesta nova resolució va més enllà de ser injusta, és inhumana".

Tant els consellers de Junts i Esquerra s'han pronunciat, també el vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès. Per la seva banda, el conseller d'Acció Exterior, Bernat Solé, ha escrit: "Judicialització de la política i politització de la (in)justícia. Prou! Estem amb vosaltres, companyes i companys".

Torra carrega contra l'aprovació dels pressupostos

Precisament, dos polítics que han estat apartats pels mateixos òrgans judicials espanyols han anat en la mateixa línia. El president Quim Torra llança un dard a Esquerra i qüestiona com ahir els republicans aprovaven els pressupostos de Sánchez i avui es fa efectiva una resolució que era coneguda per a tothom: "Es fa difícil dir res després que permetéssim l’aprovació dels pressupostos del mateix Estat que engarjola i reprimeix. Una abraçada i força a les preses i presos polítics".

El president Carles Puigdemont cita el concepte d'unionisme per denunciar els fets: "Tots sabem per què s'ha suspès el 3r grau i el 100.2. Venjança i escarment. Res de nou al full de ruta de l'unionisme. Molta força i molts d'ànims a tots, especialment a la presidenta Carme Forcadell i la consellera Dolors Bassa".

Des de la CUP, repeteixen el seu lema d'amnistia: "El Suprem tomba el tercer grau dels presos i preses polítiques catalanes. Fins que siguin lliures i a casa! Una forta abraçada a tots ells i les seves famílies".

Ciutadans ho celebra

Silenci del PP català i el PSC, ni Alejandro Fernández ni Miquel Iceta s'han pronunciat. Sí que ho ha fet el cap de l'oposició, el diputat Carlos Carrizosa per Ciutadans. De fet, ha anat a Telecinco per parlar-ne: "Avui el Tribunal Suprem ha dit que els polítics presos pel cop a Catalunya no poden tenir privilegis". I s'ha preguntat si PSOE i Podemos seguiran negociant o "sent amiguets", en aquest cas, d'Esquerra. Carrizosa no oblida que, a Madrid, l'estratègia als mitjans ha de ser el no als pressupostos.