La Fiscalia del Tribunal Suprem  ha acordat obrir diligències per investigar si Gabriel Rufián va cometre un delicte de revelació de secrets per les seves declaracions davant la premsa després de la ja exdirectora del CNI, Paz Esteban, durant la comissió de secrets oficials del Congrés dels Diputats. Aquesta decisió arriba després que els ultres de Manos Limpias denunciessin el diputat d'ERC al Congrés, diferent de la que va presentar Ciutadans davant la Fiscalia General de l'Estat. A l'escrit presentat pel sindicat divendres passat, el seu secretari general, Miguel Bernad, es dirigia a la Fiscalia de la Sala Penal de l'Alt Tribunal perquè procedís a l'obertura de les corresponents diligències informatives penals, tal com ha acabat acceptant avui. La denúncia fa al·lusió a les paraules del portaveu d'ERC a la seva sortida de la comissió, quan en un directe a TV3 va assegurar que  "les escoltes, així com les infeccions amb Pegasus a Sánchez i Margarita Robles tenen dos possibles noms, una nació estrangera o elements descontrolats de la seguretat del estat", va deixar caure, quan els assistents a aquestes compareixences no poden revelar el seu contingut. 

Manos Limpias va denunciar divendres passat Rufián amb la intenció que es determini si les paraules del portaveu d'Esquerra suposen un "seriós, real i greu perjudici per a la credibilitat de les institucions de l'Estat". Segons aquest sindicat, resulta "obvi el perjudici per al CNI, el Ministeri de Defensa, el Ministeri de l'Interior i els Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat". Anant més enllà, la sindicatura establia que "el rebombori aixecat per aquestes manifestacions" va fer que Rufián formulés "una coartada" mitjançant el seu compte oficial de Twitter, on va aclarir que tot plegat era la seva interpretació personal, feta d'escoltar la directora del CNI. Però Manos Limpias no es va donar per satisfet amb aquestes explicacions i considera que el diputat republicà hauria tractat únicament de "desmarcar-se de la revelació que va fer vulnerant davant els mitjans el secret professional". En concret, consideren que hauria incorregut en el delicte de revelació de secrets tipificat a l'article 417 del Codi Penal. 

Rufián contraataca 

D'aquesta manera, Rufián s'ha convertit en el cap de turc de la dreta espanyola (com l'exdirectora del CNI, Paz Esteban, ho ha estat pel govern espanyol) a l'hora d'assenyalar l'encarregat de filtrar el que s'havia dit durant la comissió. Per exemple, Ciutadans va anunciar que presentaria una denúncia davant el ministeri fiscal per investigar les revelacions i que demanarien a la Mesa del congrés que sancionés el republicà per les seves paraules. També Vox ha ficat cullerada, quan el portaveu Ivan Espinosa de los Monteros va deixar caure que podria emprendre accions legals. 

Avui, però, Rufián amb el seu estil habitual ha volgut contraatacar i ha posat un altre nom sobre la taula, qui ell creu que ha estat l'encarregat de revelar els secrets quelcom castigat amb fins a quatre anys de presó. "A veure si la denunciaran", ha dit el republicà, en referència a la mateixa Margarita Robles, ministra de Defensa. Ahir, Robles qüestionava si el diputat havia llegit les autoritzacions "motivades" del Suprem per espiar Pere Aragonès i l'entorn de Puigdemont.  ​"En dos minuts va revelar més secrets que suposadament jo, que ja porto dues denúncies i potser en tinc una tercera de Vox", ha respost Rufián. Després, però, ha volgut treure ferro a la situació: "Més enllà d'acudits, no en tinc ni idea. A nosaltres ens van donar deu minuts per llegir moltes coses, moltes actuacions i és el que vaig fer. La veritat és que hi havia més coses ratllades que en un document de la CIA, hi havia poques coses a llegir".