Des que es va conéixer el contingut de la comissió de secrets oficials, l'espionatge a l'independentisme amb aval judicial, que la dreta i l'extrema dreta han disparat contra Gabriel Rufián. Ha estat el cap de turc escollit per a denunciar que es filtrés el que hi havia dit Paz Esteban, la decapitada directora del Centre Nacional d'Intel·ligència. Avui ha estat el portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats qui ha contraatacat, suggerint que podria haver revelat secrets oficials, castigat per la llei amb fins a quatre anys de presó. Amb ironia, el republicà li ha recomanat que vagi en compte "a veure si la denunciaran".

D'aquesta manera ha respost Gabriel Rufián, als passadissos del Congrés. Ha estat quan li han preguntat per la ministra de Defensa, que ahir va qüestionar si Rufián havia llegit les autoritzacions "motivades" del magistrat del Tribunal Suprem per a espiar Pere Aragonès i l'entorn de Carles Puigdemont. "En dos minuts va revelar més secrets que suposadament jo, que ja porto dues denúncies i potser en tinc una tercera de Vox", ha respost Rufián. Malgrat tot, després hi ha tret ferro: "Més enllà d'acudits, no en tinc ni idea. A nosaltres ens van donar deu minuts per llegir bastantes coses, bastantes actuacions i és el que vaig fer. La veritat és que hi havia més coses ratllades que en un document de la CIA, hi havia poc que llegir".

Pel que fa al cessament de Paz Esteban, el dirigent republicà ha assegurat que no és una qüestió de noms, sinó d'investigar què ha passat. "Crec que cal assumir responsabilitats i ho dic com a demòcrata, no com a independentista", ha subratllat Rufián, que ha reblat: espiar Aragonès "de forma reconeguda" és una "autèntica barbaritat".

Dues denúncies

El portaveu d'ERC a la cambra baixa espanyola ja acumula dues denúncies per revelació de secrets. La primera la van presentar divendres passat els ultres de Manos Limpias, ni 24 hores després de la compareixença de Paz Esteban. Tot seguit va ser el torn de Ciutadans, que dilluns en va registrar una altra, mentre Vox s'ho rumia. La denúncia fa al·lusió directa a les paraules que el dirigent republicà va pronunciar en una entrevista a TV3 quan va acabar la compareixença d'Esteban al Congrés dels Diputats i on hauria revelat part del contingut d'aquesta. "Les escoltes, així com les infeccions amb Pegasus a Sánchez i Robles, tenien dos possibles noms, una nació estrangera o elements descontrolats de la seguretat de l'Estat", va apuntar Rufián, que va aclarir que era una "interpretació". Segons el sindicat les revelacions de Rufián suposarien un "seriós, real i greu perjudici per a la credibilitat de les institucions de l'Estat".