Amb les últimes hores de la campanya electoral a punt de consumir-se, els tres puntals d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, Marta Rovira i Pere Aragonès, s'han posat l'escafandre per submergir-se a pescar en el gran banc d'electors indecisos que presenten les enquestes de cara al 14-F. Més d'un terç dels catalans censats en aquestes eleccions no tenen clar quina opció triar. De fet, no tenen clar ni si anar a votar o quedar-se a casa. La teoria diu que l'abstenció perjudica els grans partits, perquè abarateix el preu d'entrada al Parlament, amb menys vots es pot arribar al llindar necessari. I això afavoriria, per exemple, Vox. Per mobilitzar el vot, els dirigents d'ERC han publicat una Carta als indecisos i indecises. 

És un missatge sintètic, concís, que no ocupa més d'una pàgina. A l'escrit, Junqueras, Rovira i Aragonès exposen que els indecisos són els qui tenen la clau per decantar la balança cap a un dels tres partits que, segons les enquestes, podrien guanyar les eleccions: ERC, Junts o PSC. "Mai s'havia arribat al dia de la votació amb un percentatge tan alt d'indecisos, i sereu vosaltres els que determinareu qui i com liderarà la reconstrucció necessària del país", afirmen. Els líders republicans envien un missatge en dues direccions i els recorden que "teniu el poder de decidir". 

Aturar Vox i acabar amb 40 anys de sociovergència

El primer, als qui dubten si val la pena anar a votar, als quals adverteixen que "decidireu si permeteu que la ultradreta sigui decisiva al nostre Parlament" i que "cada vot independentista que es quedi a casa serà un vot al 155". En la línia del que han anat fent al llarg de la campanya, donen per fet que "si els seus vots són necessaris, faran president Salvador Illa i ell ho acceptarà". 

El segon prec va dirigit als que encara no tenen clar quina papereta posar a l'urna aquest diumenge. ERC és el partit que compta amb més frontera de vot amb més forces polítiques. La més gran la té amb Junts, però també limita amb la CUP, comuns i el PSC. Per aglutinar-los a tots, el missatge és doble, que cal un president "independentista i d'esquerres" que acabi amb els governs "d'aquells que fa 40 anys que manen", en al·lusió a socialistes i postconvergents. Durant els darrers quinze dies, el presidenciable dels republicans, Pere Aragonès, així com la resta de candidats de la llista, ja ha reivindicat la necessitat d'acabar amb quatre dècades del que anomenen "sociovergència"

Per diferenciar-se del projecte que encapçalen Puigdemont i Borràs, posen l'accent en les polítiques d'esquerres i la necessitat de sortir de la crisi sense retallades. Alhora, posen en valor la seva estratègia "realista" per assolir la República, que passa per "construir majories inapel·lables i ser-ne més". 

Junqueras serà a la seu la nit electoral

Segons confirmen a ElNacional.cat fonts de l'entorn del president d'ERC, Oriol Junqueras aprofitarà que diumenge no ha de tornar a dormir a la presó per ser amb els companys de partit durant la nit electoral que els republicans celebraran a la seu del carrer Calàbria. 

A la imatge principal, Junqueras i Aragonès escolten Rovira, que connecta des de Suïssa amb el míting que va obrir la campanya a Badalona. / Sergi Alcàzar