Si no fos per la declaració de l'estat d'alarma i per la pandèmia del coronavirus el judici a Josep Lluís Trapero ja estaria vist per sentència. Les circumstàncies van voler que no fos així i el judici es reprendrà aquest dilluns amb l'acusació definitiva de la fiscalia al major dels Mossos i a l'excúpula d'Interior, segons va avançar aquest dissabte El Mundo.

En un principi, Trapero estava acusat de rebel·lió, però la sentència als presos polítics impossibilita que se'l pugui arribar a condemnar per aquest delicte, per tant fa pràcticament obligatori que la fiscalia retiri aquest delicte de l'acusació. A canvi, la fiscalia no només canviarà la rebel·lió per la sedició, que ja suposa una rebaixa de la pena de presó, sinó que també plantejarà al tribunal de l'Audiència Nacional que la condemna sigui només per desobediència, delicte que no comporta pena de presó, sinó que només comporta una multa i inhabilitació especial.

 

Aquesta possibilitat de la condemna per rebel·lió és presenta com una calificació jurídica alternativa que obre la porta a sentències més usaus. Aquesta decisió la van pendre fa uns mesos la fiscal general de l'Estat, dolores Delgado, i el fiscal en cap de l'Audiència Nacional, Jesús Alonso. a més, aquesta calificació també s'aplicarpa a l'exdirector dels Mossos, Pere Soler, i a l'ex secretari general d'Interior, César Puig.