Els abusos a menors dins l'Església catòlica és un tema que ha sacsejat el món durant els últims anys. En diversos països europeus s'han emprès iniciatives per a posar llums i taquígrafs i depurar responsabilitats. A Espanya tot just comencen a emergir les accions, però des del govern espanyol s'hi mostren oberts. Així ho ha confirmat el mateix president Pedro Sánchez, que en una conversa informal amb periodistes aquest dijous ha assegurat que es podrien adoptar actuacions tant des del Congrés dels Diputats com des del mateix executiu central. De fet, el seu soci, Unidas Podemos, ja ha impulsat una comissió d'investigació a la cambra baixa.

Va ser registrada aquest dimecres al Congrés, de la mà dels grups d'ERC i EH Bildu. Pretén "investigar les agressions sexuals a la infància i l'adolescència comeses per membres de l'Església catòlica". Aquest seria el primer pas per a després "poder planificar polítiques públiques de reparació, prevenció i atenció a les víctimes d'aquesta lacra". Perquè tiri endavant cal el vot favorable del PSOE. Fonts parlamentàries socialistes consultades per ElNacional.cat confirmen que ho estan estudiant, però tenen clar que "cal estar amb les víctimes".

En la conversa amb periodistes, després d'un acte a Alcalá de Henares (Madrid), Pedro Sánchez no ha tancat la porta ni a la comissió d'investigació d'Unidas Podemos, ERC i Bildu, ni a dur a terme accions des de la mateixa Moncloa. Abans de prendre una decisió, però, el president del govern espanyol vol mantenir trobades amb víctimes d'aquests abusos, que tindran lloc la setmana que ve. Cal "escoltar" i "construir", ha defensat el dirigent socialista.

En el cas de prosperar, seria el primer cop que una institució pública espanyola obre una investigació d'aquestes característiques. Aquesta iniciativa ja s’ha produït en altres països de l’entorn, com França. El passat octubre, una comissió independent va publicar el seu informe després de dos anys i mig de treball, i va concloure que almenys 216.000 menors van ser abusats en els últims 70 anys al si de l'Església francesa. Una xifra que augmentaria fins als 330.000 si es tenen en compte els abusos comesos per laics. Com a conseqüència de l’estudi, la Conferència Episcopal Francesa va admetre la “responsabilitat institucional” i la “dimensió sistèmica” i es va comprometre a vendre patrimoni per a indemnitzar les víctimes. El més semblat a casa nostra és la comissió impulsada pel Síndic de Greuges.

Trucada a una víctima

Aquest dimecres, l'escriptor català Alejandro Palomas, guanyador del Premi Nadal 2018, va fer públic el seu propi cas d'abusos. Palomas va descriure com un religiós va abusar d'ell quan tenia vuit anys. Els fets van tenir lloc el 1975 i 1976 a La Salle de Premià de Mar, al Maresme, quan ell cursava cinquè d'EGB. "Vaig pensar que feia falta una cara, amb un nom conegut i una història per explicar", ha justificat l'escriptor, que també va dirigir-se per Twitter a Pedro Sánchez: "Acabo de despullar el meu dolor per tots els nens i nenes abusats i violats per membres de l'Església Catòlica des de fa dècades. Som memòria històrica enterrada en vida. Doni'ns vostè la veu".

El president del govern espanyol li ha trucat per telèfon, com ha revelat també per Twitter: "Gràcies pel teu coratge en compartir el teu testimoni commovedor amb tota la societat. Gràcies també per haver atès la meva trucada. T'asseguro que la teva valentia, i la de molts altres que han fet aquest pas, ens ajudarà a reparar el dolor de totes les víctimes. Ens veiem molt aviat".