Compleix tots els requisits per a tirar endavant. Aquest ha estat el veredicte dels lletrats del Congrés dels Diputats davant una possible comissió d'investigació sobre els abusos a menors a l'Església catòlica. Davant la iniciativa ja registrada per Podemos, ERC i EH Bildu, els serveis jurídics proposen a la Mesa "admetre a tràmit i traslladar a la Junta de Portaveus" la petició per a la seva inclusió a l'ordre del dia, segons l'informe al qual ha tingut accés ElNacional.cat. Un cop obtingut l'aval, amb criteris tècnics, fonts socialistes han confirmat que demà votaran a favor de la tramitació a la Mesa. El mateix president Pedro Sánchez té previst trobar-se amb víctimes aquesta mateixa setmana.

Va ser registrada el passat dimecres dimecres al Congrés, de la mà dels grups d'Unidas Podemos, ERC i EH Bildu. Pretén "investigar les agressions sexuals a la infància i l'adolescència comeses per membres de l'Església catòlica". Aquest seria el primer pas per a després "poder planificar polítiques públiques de reparació, prevenció i atenció a les víctimes d'aquesta lacra". Segueixen l'exemple de comissions independents com la de França, que l'any passat va concloure que almenys 216.000 menors van ser abusats en els últims 70 anys al si de l'Església francesa. Una xifra que augmentaria fins als 330.000 si es tenen en compte els abusos comesos per laics.

Divendres passat, el president Pedro Sánchez va obrir la porta tant a la comissió d'investigació al Congrés com a iniciatives des del mateix executiu, de la mà del ministre Félix Bolaños, que gestiona la interlocució amb la Conferència Episcopal Espanyola. Avui, ha estat el portaveu de l'executiva del PSOE, Felipe Sicilia, qui hi ha mantingut la porta oberta. No obstant això, ha remarcat que abans esperaven un dictamen dels lletrats del Congrés, que ha arribat poques hores més tard. Un cop conegut, hi donaran suport a la Mesa. D'aquí saltarà a la Junta de Portaveus, que l'haurà de posar a l'ordre del dia d'un ple per a sotmetre-ho a votació de la cambra.

El PP en contra

A l'altra banda hi ha, com és habitual, la dreta espanyola. Aquest dilluns, Pablo Casado s'ha mostrat en contra d'una comissió d'investigació que se centri només en els abusos a menors comesos per part de membres de l'Església Catòlica. Segons el cap de l'oposició i líder estatal del PP, aquesta investigació s'hauria d'ampliar "a tots els casos que hi pugui haver, sigui la institució que sigui". El dirigent conservador ha defensat que es "deixarà la pell" perquè es persegueixi la pederàstia en general i que els seus responsables "es podreixin a la presó". I ha reblat: "Cometria un delicte si digués el que faria als pederastes".