La Fiscalia de Barcelona ja ha rebut la denúncia presentada pel major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, contra la policia patriòtica del PP, que el va acusar de falsos fets delictius, segons consta en els papers de l'Operació Catalunya, que recentment ha anat publicant ElNacional.cat. Davant les noves informacions, Trapero va anunciar, a finals de gener, que presentaria una denúncia contra aquesta “persecució injusta”, que hauria liderat el comissari jubilat José Manuel Villarejo i el seu equip, que es va reflectir en una de les notes informatives entre els anys 2012 i 2014, que s’enviaven al Ministeri de l’Interior, dirigit per Jorge Fernández Díaz (PP).

En aquesta nota s'identifica Trapero amb el nom de TRIPI i s’assegura que ha ajudat la família Jodorovich, clan de Barcelona investigat per tràfic de drogues. Les notes policials també insinuen que Trapero va ser assenyalat en el cas Macedònia. La investigació va ser dirigida pel jutge Josquin Aguirre, que va ampliar el cas no arran d'informes de la policia patriòtica sinó d'una denúncia d'Afers Interns de la policia catalana sobre la suposada compra d’agents dels Mossos per part d’un grup de narcotraficants i la seva relació amb el confident i acusat de blanqueig Manuel Carbajo. L'Audiència de Barcelona va absoldre tots els agents. Per ara, no ha transcendit si Trapero dirigeix la denúncia contra altres persones concretes, a més de Villarejo.

Cas del fiscal Rodríguez Sol

La fiscal en cap de Barcelona, Neus Pujal, haurà de decidir ara si ordena que s’obrin unes diligències d’investigació o deriva el cas de Trapero al fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, qui, a finals de gener, va fer obrir una investigació arran de les notícies aparegudes sobre la suposada investigació il·legal al llavors fiscal superior Martín Rodríguez Sol per part també del grup de la policia del PP.

 "Com a funcionari públic és la meva obligació i també el meu dret: denunciar davant la justícia una persecució injusta cap a la meva persona, per individus que no tenien cap habilitació legal per fer-ho, agreujat perquè va ser pagada amb fons reservats i que només tenia per objectiu desacreditar-me i neutralitzar-me", va afirmar Trapero a RAC1 el gener passat.

Assenyalats per Sánchez-Camacho

Paral·lelament al cas de Trapero, en la nova documentació publicada recentment en relació amb l'Operació Catalunya apareix un document, amb l'encapçalament del Ministeri de l'Interior i de la Unitat d'Afers Interns de la Direcció General de la Policia, en el qual es proposa investigar els possibles "vincles entre el fiscal superior de Catalunya Martín Rodríguez Sol i el partit Unió Democràtica de Catalunya i les comissions gestionades pels advocats del citat partit".  

La primera acció de Bañeres ha estat demanar als responsables de la policia espanyola si consta documentació sobre una investigació a Rodríguez Sol, el qual segurament va ser assenyalat quan va obrir una investigació sobre la publicació de l’esborrany de la UDEF, on falsament s’informava de comptes en paradisos fiscals del llavors president Artur Mas, dies abans de les eleccions del 2012. El fiscal finalment va ser obligat a deixar el seu càrrec el març del 2013 en afirmar en una entrevista que el poble català podia exercir el seu dret a decidir. El jurista es va incorporar com a número 2 d’Unió en les eleccions al Parlament del 2015, i el partit no va obtenir cap escó. Actualment, Rodríguez Sol continua treballant a la Fiscalia Superior de Catalunya.

L’exlíder del PP a Catalunya Alícia Sánchez-Camacho, que actualment és diputada del PP a la Comunitat de Madrid, va ser qui va fer la llista negra contra polítics, empresaris i professionals catalans, i que va donar a Villarejo, tal com demostra una trobada que el comissari va enregistrar el novembre del 2012 i que es va fer pública anys després. En l’enregistrament, se sent com Sánchez-Camacho sosté que el nou fiscal de Catalunya és proper a partits catalans, i que cal investigar a tothom que s’apropi a la família Pujol Ferrusola, a qui calia desacreditar per l’avançament del moviment independentista.

L’exconseller d’Economia Jaume Giró també era un dels citats per la dirigent del PP. Giró va presentar una querella contra Villarejo i Sánchez-Camacho i cap tribunal espanyol l’ha acceptat, com la majoria d’afectats de l'Operació Catalunya. En aquesta conversa, Villarejo també malparla del cos de la policia catalana, del qual assegura que ha comprat un equip milionari per evitar ser espiats.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!