El major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, denunciarà als tribunals el que considera una "persecució injusta" envers la seva persona per l'Operació Catalunya, després que El Nacional revelés aquest dilluns als Papers de l'Operació Catalunya que l'excap del cos policial català va ser assenyalat pel ministeri de l'Interior de Jorge Fernández Díaz —al govern de Mariano Rajoy— i el seu grup parapolicial irregular, encapçalat per l'excomissari del Cos Nacional de Policia espanyol José Manuel Villarejo, amb un muntatge del 2013, en el qual intentaven implicar Trapero —identificat com a TRIPI als documents— en un suposat cas de tràfic de drogues i el vinculaven al clan de la família Jodorovich. Finalment, el cas va arribar a judici, però tot va quedar en no res, ja que els acusats va ser absolts.

🔴 MÉS INFORMACIÓ: L'extorsió com a mètode a l'Operació Catalunya: "Depèn de vostès que quedi en res i s'aturi la inspecció"
 

Tal com han avançat aquest dimecres Catalunya RàdioRAC1, el major Trapero ha anunciat que portarà a la justícia aquesta persecució envers la seva persona: "Respecte del que faré, el que com a funcionari públic és la meva obligació i també el meu dret: denunciar davant la justícia una persecució injusta cap a la meva persona, per individus que no tenien cap habilitació legal per fer-ho, agreujat per ser pagada amb fons reservats i que només tenia per objectiu desacreditar-me i neutralitzar-me", ha afirmat.

Trapero ha lamentat la "persecució" per part d'"altres funcionaris i càrrecs públics", una circumstància que l'excap dels Mossos d'Esquadra ha qualificat d'"indignant, frustrant i decebedor". "M'he fet sovint la reflexió que si això ho varen fer a un alt comandament policial, què no deuen haver fet al llarg de les seves carreres professionals a ciutadans anònims", ha valorat el major del cos policial, que afegeix que observa "amb tristesa i preocupació" el que considera una "degradació institucional i de la gestió pública" per la qual "sovint, el que hauria de ser la cerca i defensa de l'interès general es substitueix per interessos perversos i personals, i en què la decència ha abandonat el llibre d'estil d'alguns dels seus gestors". 

El govern espanyol promet esclarir l'Operació Catalunya

La portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, ha afirmat aquest dimarts que el seu executiu vol "arribar fins a les últimes conseqüències" per esclarir l'ús del Ministeri de l'Interior i dels serveis d'intel·ligència per part del govern de Mariano Rajoy per espiar i fabricar informacions falses contra l'independentisme en el marc de la coneguda com a Operació Catalunya. Segons Alegría, són "fets molt greus" i apunten a "conductes vergonyoses que evidencien l'ús que va fer l'anterior administració del PP dels ressorts de l'estat de dret per espiar els seus adversaris polítics". Per tant, i tal com demanen les forces independentistes, Alegria creu que "no s'ha de descartar" la compareixença de Mariano Rajoy a la comissió d'investigació sobre l'Operació Catalunya al Congrés dels Diputats.

El govern català: "Qualsevol demòcrata ha de sentir-se atacat"

Per la seva part, la portaveu del govern català, Patrícia Plaja, ha qualificat de "gravíssimes" les informacions publicades per El Nacional aquesta setmana, que revelen que el govern de Rajoy va posar la cúpula de la policia espanyola al seu servei per investigar partits independentistes i intentar posar fi al procés. "Cal que es conegui tot", ha insistit la portaveu, que ha remarcat el paper dels mitjans de comunicació a l'hora d'investigar i destapar l'"escàndol", en contraposició amb altres organismes i estaments que han estat "inactius". "Qualsevol demòcrata ha de sentir-se atacat i concernit que això s'hagi permès", ha reflexionat. Plaja ha subratllat que Rajoy hauria de ser citat i comparèixer, perquè si coneixia l'Operació Catalunya i no l'impedia és perquè "l'avalava": "Tenim dret a saber què va passar i fins a on arriba el fangar", ha afegit la portaveu, que ha reiterat que els presumptes responsables han de pagar les conseqüències del que van fer.

🔍 Tota la investigació d'ElNacional.cat sobre els Papers de l'Operació Catalunya