Interès nul. L’Audiència de Madrid ha desestimat el recurs d’apel·lació presentat per l'exconseller d’Economia Jaume Giró (Junts) contra la decisió del titular d’instrucció 11 de Madrid d’arxivar la querella que va presentar el març passat contra l'excomissari José Manuel Villarejo; l'exministre Jorge Fernández Díaz; la mà dreta del ministre, Francisco Martínez, i l’exministra i ex secretària general del PP María Dolores de Cospedal. El seu advocat, Jordi Pina, ha defensat que hi havia proves i àudios per investigar aquest espionatge polític, fet en l'anomenada Operació Catalunya, i que va afectar polítics de Convergència, però també la vida privada de Giró, que llavors, l’any 2012, no tenia cap càrrec polític.

El tribunal, però, amb el suport del fiscal referma l’arxivament en assegurar que “els indicis es fonamenten en suposicions” i que els delictes de formar part d’un grup criminal i d’un suposat delicte de malversació de fons haurien prescrit fa una dècada, segons la resolució dictada aquest dilluns i a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, aquest dimecres.

Precisament, un altre jutge, el titular d’instrucció 13 de Madrid, ha decretat l’arxivament de la querella que l’expresident del Barça Sandro Rosell, amb l’advocat Pau Molins, va presentar contra el comissari jubilat Villarejo per espiar-lo i voler-lo perjudicar. Per ara, cap querella contra la policia patriòtica del PP no ha prosperat. "A Espanya ningú vol investigar res de l'Operació Catalunya", ha denunciat Pina a ElNacional.cat.

Material probatori

En el recurs d’apel·lació, el penalista Jordi Pina exposava que “existeix material sonor i gràfic suficient per iniciar una recerca”, referint-se a l'encàrrec de la popular Alicia Sánchez-Camacho al comissari Villarejo d'espiar Giró, i que poden ser prova de càrrec. A més, hi detallava que en tractar-se de delictes connexos, si un no hagués prescrit, no ho estaria la resta, per la qual demanava seguir la investigació i a pràctica de diligències per a l'aclariment dels fets.

Tanmateix, el tribunal de la secció 1 de l’Audiència de Madrid subscriu el posicionament del fiscal que “no hi ha indicis delictius sòlids”, i que “si no hi ha delicte contra la intimitat comès per funcionari, els altres dos delictes haurien prescrit”. El magistrat instructor també va assegurar que els fets narrats a la querella “eren meres sospites o especulacions”.

El Congrés, cap valor

De les compareixences de Villarejo en comissions d’investigació del Congrés dels Diputats, el tribunal li treu tot valor i sosté que el querellat “estava ja investigat judicialment per altres processos penals” i que “aquesta compareixença no pot tenir la consideració de prova o indici objectiu i imparcial que permeti l'obertura d'aquest nou procediment judicial”. Per tot això, desestima la petició de l’exconseller Giró d’investigar per què el van espiar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!