Miguel Ángel Carballo, el fiscal de l'Audiència Nacional, es manté ferm en les seves tesis i, en l'informe final del judici al major, Josep Lluís Trapero, la intendent Teresa Laplana, l'ex-secretari general César Puig i l'ex-director general Pere Soler. "No hi havia cap desig real d'impedir el referèndum", ha dit en un informe en el qual també ha fet referències clares a Diego Pérez de los Cobos, a qui ha defensat i de qui ha dit que no era el coordinador de cap dispositiu sinó el director dels cossos policials en el dispositiu de l'1-O. 

 

El judici encara els tres últims dies abans de quedar vist per a sentència després de quedar aturat a causa del confinament per la Covid-19.

Segons el ministeri públic, la feina dels Mossos va ser una "actuació absolutament ineficaç". Ha destacat que l'Audiència Nacional ha jutjat els mateixos fets que el Tribunal Suprem i que "ha quedat acreditada una participació necessària per al delicte de sedició".

Fent una lectura literal de la sentència del Tribunal Suprem que condemna els presos polítics, manté que els Mossos van actuar en connivència amb el Govern per no impedir el referèndum. S'ha fet seva la sentència del Tribunal Suprem i ha afirmat que es va dotar els Mossos d'una "aparença institucional i d'exercici dels drets demòcrates". Acusa Trapero i la cúpula d'Interior de "deixadesa de funcions" i de tenir una "estratègia predissenyada" perquè es pogués fer el referèndum. En aquest sentit ha destacat que van crear una "atmosfera d'hostilitat cap a les administracions judicials i les forces de seguretat de l'Estat". 

Com si el judici no s'hagués fet, ha parlat de "multitud alçada" i "tumultuària" fent referència als fets del 20 de setembre davant la Conselleria d'Economia. Carballo ha criticat que els Mossos fessin servir "d'excusa" la proporcionalitat per no intervenir. "Només s'aixequen actes. Es van dedicar a preocupar-se per la seva imatge", ha dit sobre l'1-O. "No van fer cap actuació real per impedir el referèndum", ha afegit. Miguel Ángel Carballo ha exposat que "pensar que la gent deixaria els col·legis voluntàriament" és una "presa de pèl". 

El fiscal ha qualificat d'"actuació deslleial" el paper dels Mossos durant el procés independentista donant per fet que s'actuava en connivència amb el Govern. I ha qüestionat que realment hi hagués un pla de detenció del president Carles Puigdemont i els consellers en el cas que el 27 d'octubre es proclamés la independència per la via unilateral: "Per què van destruir el pla de detencions? O és que no va existir mai...".

La tesi del què i el com

Al llarg de tot l'informe el fiscal va desgranant la seva tesi, la del què i el com. Agafant-se a un comunicat intern que el major Josep Lluís Trapero envia a tot el cos després de les primeres ordres de la Fiscalia per impedir el referèndum, desenvolupa tota la seva tesi d'acusació contra Trapero i contra pràcticament tot el cos, tot i que només començar la seva intervenció ha tornat a deixar clar que "no ha estat mai un judici al cos policial". 

 

"Ells diran el què, nosaltres direm el com", diu el comunicat que va adreçar als Mossos d'Esquadra el major Trapero. I segons el fiscal, aquestes paraules marquen l'estratègia per no impedir que es pugui celebrar el referèndum. "El com va impedir el què", diu Carballo. "Tot era subsidiari a impedir el referèndum", ha afegit.

"El què era impedir el referèndum. El com és que es va celebrar", detalla el fiscal, segons llegeix en un dels correus de Trapero, en el qual destaca que el major se sentia "orgullós" del cos. 

En defensa de Pérez de los Cobos

El fiscal ha destacat el paper del tinent coronel Diego Pérez de los Cobos en la direcció del dispositiu de seguretat del referèndum.

Després que se l'hagi apartat del cos per part del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, Miguel Ángel Carballo ha volgut deixar clar que "De los Cobos no era un comandament". "De los Cobos era el seu director. Era un director, no un coordinador", ha dit en respecte a la posició de Trapero. 

Ha denunciat que els plans dels Mossos es van filtrar, fet que va propiciar el referèndum, i fent referència a la declaració com a testimoni de De los Cobos en el judici de l'Audiència Nacional, ha explicitat: "El nostre pla no es va filtrar". Ha concretat que el tinent coronel mai va ser el director operatiu i que els Mossos van fer una clara "obstrucció" a les ordres del tinent coronel.