85 noms. L'Assemblea Nacional Catalana ja ha publicat aquest dimarts la llista de tots els candidats provisionals que opten a entrar al nou Secretariat Nacional de l'organització independentista. I és que aquesta és una primavera de canvis per a l'ANC: l'òrgan director es renova completament, i també ho fa la presidència i la vicepresidència, fins ara capitanejades per Elisenda Paluzie i David Fernàndez. A principis de mes ja va obrir-se el termini per a presentar-se a les eleccions internes de l'Assemblea, i totes aquelles persones que ho desitjaven van poder fer el pas endavant. Ara s'ha fet públic el llistat de tots els candidats. En total són 85, i n'hi ha alguns de destacats.

El més remarcable és el de Dolors Feliu. I és que l'advocada i activista és vista com la candidata de consens de l'independentisme. Fa dues setmanes, ja va fer un pas important per a optar a la presidència de l'entitat, quan va anunciar que es donava de baixa del Consell per la República, del qual era membre de l'Assemblea de Representants. En una carta, va compartir la voluntat de treballar per a la independència impulsant "nous camins en organitzacions igualment cabdals per assolir-la". Era una referència evident, tot i que dissimulada, a l'Assemblea Nacional Catalana, una intuïció que ara s'ha pogut confirmar. Feliu ja va formar part de la llista de Junts pel Sí a les eleccions al Parlament el 2015.

Un altre nom notable, i que ja s'havia filtrat, és el de l'activista i pallasso Jordi Pesarrodona. En declaracions a ElNacional.cat, ja va compartir que presentava la seva candidatura amb l'objectiu de sumar. Així, si era empès a la presidència de l'entitat pel suport dels membres de la Secretaria Nacional, no dubtaria en prendre les regnes, però també explicava que hi seria amb la mateixa energia si era elegit un membre més de l'òrgan directiu. "Vinc a sumar", va afirmar. "Jo vinc a treballar, a aportar el meu gra de sorra".

Corey Sànchez, Bertran i de Jòdar

Però també hi ha altres noms destacats. És el cas d'Anthony Corey Sànchez, vinculat a l'entorn de Junts i popular a les xarxes socials, on es defineix com a estudiant, activista, escriptor i cofundador de l'entitat Joves Nous Catalans. També hi ha Uriel Bertran, economista i polític que va ser diputat per Esquerra Republicana, així com líder d'un corrent intern que proposava un canvi d'estratègia del partit, més coherent amb la seva ideologia independentista, republicana i d'esquerres. I Julià de Jòdar, escriptor català que va ser diputat de la CUP al Parlament. A continuació trobareu tots els noms:

 

La llista de candidatures actual és només provisional, ja que fins dijous les excloses podran reclamar la seva exclusió i qualsevol membre podrà impugnar una candidatura admesa. El dissabte es farà pública la llista definitiva, mentre que de l'1 al 9 de maig es farà la campanya dels candidats i les candidates. En total, s'hauran d'escollir 77 secretaris nacionals, distribuïts en 57 pel bloc de representació territorial, 13 pel bloc de representació nacional, 5 pel bloc de representació sectorial i 2 pel bloc de representació de joves.

Fi de l'era Paluzie

El passat mes de març va començar la X assemblea general ordinària (AGO) de l'Assemblea Nacional Catalana i, també, diversos tràmits per afrontar el futur de l'organització i tancar etapes, ja que també s'ha engegat el procés per rellevar Elisenda Paluzie al capdavant de l'organització, després que hagi extingit el màxim de mandats permesos segons els estatuts de l'entitat: dos, que són quatre anys. Les eleccions internes estan previstes del 10 al 14 de maig. No només s'haurà de substituir Paluzie, sinó també el vicepresident David Fernàndez, que ocupa aquest càrrec des de fa dos anys i que els dos anteriors ja formava part del secretariat, per la qual cosa també s'extingeix el seu mandat. Així, el relleu al capdavant de l'organització haurà de produir-se segur, i ho triaran els socis al maig votant tant de forma telemàtica com presencial.