El primer acte d'Alberto Núñez Feijóo després que el seu partit fos el gran triomfador de les eleccions municipals i autonòmiques el 28 de maig ha estat a Barcelona, en la reunió del Cercle d'Economia. Avui també hi havia d'assistir Pedro Sánchez, per clausurar-lo, tot i que després de la convocatòria avançada d'eleccions generals, el president del govern espanyol va cancel·lar la seva assistència i el substitueix la vicepresidenta Nadia Calviño. Després de llençar un retret encobert a Sánchez per la seva absència, expressant la seva "satisfacció" per poder ser a aquest esdeveniment i reiterant la importància de la institució, Feijóo ha analitzat tant l'actual moment polític com el paper que ha de jugar Catalunya si aquest estiu arriba a la Moncloa, tal com, per exemple, el president Pere Aragonès ja dona per fet. A més, davant les preguntes dels socis de la institució, el gallec també s'ha vist obligat a fer un viatge al passat i ha reconegut errors del PP en la gestió del problema català, però també ha assegurat que aquests s'han repetit també en altres autonomies, no només al país. 

L'error del PP, no abordar el problema de Catalunya

"A vegades, encara que creguis que tens raó, si mires enrere i ningú et segueix t'has de replantejar no tant el que penses sinó com ho expliques", ha reflexionat Feijóo sobre aquests errors comesos a Catalunya. En aquest sentit, ha considerat que es van equivocar a l'hora de considerar que la problemàtica amb Catalunya era "una cosa que no es podia abordar i ho vam tractar com si fos crònic". "Va ser un error", ha reconegut Feijóo. Sobre el país també ha deixat clar que per ell, "Catalunya és un dels motors d'Espanya i si a Catalunya no va bé, a Espanya tampoc i al contrari".

A més, l'expresident de la Xunta de Galícia també ha tret pit d'haver nascut en un "lloc perifèric", fet que l'ajuda a tenir més perspectiva, segons ell, sobre el que succeeix i es respira arreu del país: "Sé que Espanya no és només el que passa a Madrid, perquè Madrid no és Espanya. Sé que el català i el gallec són llengües espanyoles i jo a Galícia sempre parlo en la meva llengua materna", ha insistit Feijóo, que amb aquesta frase s'ha allunyat d'Isabel Díaz Ayuso, que diumenge es va fer amb la majoria absoluta a la Comunitat de Madrid, que el 2020 i en una compareixença amb Pedro Sánchez va deixar ben clar el contrari: "Madrid és Espanya dins d'Espanya. Què és Madrid si no és Espanya", es preguntava. 

El paper del PP a Catalunya: un partit de govern

Després de les eleccions municipals, que van suposar la recuperació del PP de bona part del seu poder territorial perdut en els últims anys tot i que en alguns casos s'haurà d'arribar a acords amb la ultradreta per aconseguir la presidència de les autonomies o l'alcaldia de municipis va ser homogènia a tot l'Estat amb petites excepcions com Catalunya. Al país, el guanyador de les eleccions va ser el PSC, però el PP va aconseguir millorar significativament els seus resultats respecte al 2019.

Amb tot, però, Feijóo ha deixat clar que no es donen per satisfets amb aquest auge i vol anar més enllà. "Jo no aspiro que el PPC sigui un partit testimonial, un dels meus objectius és que sigui un partit de govern que connecti amb la societat catalana". Ara mateix, al Parlament el PP té només tres diputats, però les últimes enquestes li donen un augment substancial de la representació, marcada també per la desfeta total de Ciutadans. "Continuarem treballant per recuperar la confiança dels catalans i perquè ens vegin com la política útil per superar la divisió", ha sentenciat el líder de l'oposició i candidat del PP a les generals del 23-J.