Una altra nit gloriosa al carrer Génova de Madrid. La primera d’Alberto Núñez Feijóo i no n’hi ha per menys perquè el gallec s’ha menjat un tros important de pastís a Pedro Sánchez després les eleccions autonòmiques. El líder del PP ha començat a dibuixar el canvi de cicle que fa mesos que predica, ha arrabassat comunitats històriques al PSOE i ha tenyit de blau el mapa de les autonomies que aquest diumenge han obert les urnes. Absorbint els vots de Ciutadans i gràcies a la irrupció de Vox, el PP podrà donar el tomb a la truita al País Valencià, les Illes Balears, l’Aragó, Extremadura, Cantàbria i La Rioja, ha aconseguit l’anhelada majoria absoluta a la Comunitat de Madrid gràcies a l’ascens imparable d’Isabel Díaz Ayuso i ha blindat la majoria a la Regió de Múrcia. Pedro Sánchez, que ha acusat els mals resultats que hi ha hagut a la seva esquerra, tan sols es pot anotar haver mantingut la majoria absoluta a Castella-la Manxa i preservar l'executiu d’Astúries.

📅 Quan són les eleccions generals del 2023 a Espanya?: possibles dates

 

Si es compta com un plebiscit, la primera ronda se l’ha emportat Feijóo. És indubtable. Això sí, per fer el salt i estendre la marea blava als territoris, haurà de passar pel sedàs i haurà de lligar el seu futur als pactes amb Santiago Abascal, que ara exigirà formar part dels governs, tal com va passar a Castella i Lleó. Caldrà observar la capacitat de negociació. Vox ha consolidat la seva presència als parlaments autonòmics si bé ha irromput en els que encara no hi tenia diputats. A l’altre costat de la moneda, el bloc de l’esquerra retrocedeix de forma generalitzada. Tot i que el PSOE ha aguantat el sotrac i ha aguantat el tipus a la majoria de les cambres, el mal paper de Podemos i dels espais vinculats a Yolanda Díaz ha estat una estocada mortal per al PSOE, que ha perdut comunitats icòniques.

Ni Pacte del Botànic ni de Bellver

La batalla més dura s’ha lliurat al País Valencià i el marcador s’ha capgirat en benefici del PP. Al sud del Principat de Catalunya, Ximo Puig no podrà reeditar un altre Pacte del Botànic amb les esquerres -que va arrencar el 2015- perquè el PP de Carlos Mazón ha multiplicat la representació després d’omplir la plaça de bous de la capital valenciana i podrà arrabassar la Generalitat valenciana si es posa d’acord amb l’extrema dreta. Mazón serà el nou president valencià en doblar els diputats (19 a 40), que haurà de combinar amb els 13 de Vox (+3), que té un candidat condemnat per violència de gènere. El patró es repeteix perquè, tot i que el PSOE ha guanyat 5 cadires, s’ha vist perjudicat per la patacada d’Unides Podem (de 8 a 0) i la baixada de Compromís (de 17 a 14).

A les Illes Balears, el Pacte de Bellver tampoc resistirà una altra legislatura perquè Francina Armengol (PSIB-PSOE) s’ha endut una patacada important. Margalida Prohens (PP) ha assolit 25 representants i s’ha quedat a força distància dels socialistes balears, que n’han obtingut 18. Vox també fa un pas endavant, es consolida i ascendeix dels 3 als 5 diputats. En qualsevol cas, Bellver no es repetirà perquè Podemos s’ha desplomat passant de 5 a 1 mentre que les forces d’esquerres illenques -Més per Mallorca (4), Més per Menorca (2) i Gent per Formentera (1)- han pogut aguantar la representació al parlament balear.

El gir de guió també s’ha notat a l’Aragó, on al baró socialista Javier Lambán li han robat el cistell. Allà el PP de Jorge Azcón ha fet un salt espectacular i, després de pujar 12 escons, s’ha situat com la primera força a les corts aragoneses, on haurà de pactar amb els 7 de Vox per aconseguir la majoria necessària. Allà Lambán ha perdut un escó, però s’ha vist arrossegat per la baixada de Podemos (1). La Chunta Aragonesista es manté en 3, Izquierda Unida en conserva 1, el Partido Aragonés baixa a 1 mentre que irromp al parlament l'Espanya buidada de la mà d'Aragón Existe, amb 3 escons.

Cau la majoria absoluta d’Extremadura; aguanta la de Castella-la Manxa

Una de les derrotes més doloroses per al PSOE s’ha registrat a Extremadura, on Guillermo Fernández Vara governava amb majoria absoluta. Tot i que Podemos ha resistit a la davallada i ha conservat 4 cadires, el PSOE s’ha deixat 6 escons i ha baixat als 28, els mateixos que s’ha emportat el PP, que fa 4 anys en va obtenir 20. Gràcies a la irrupció de Vox (5) al parlament extremeny, els populars podran recuperar un dels feus tradicionals socialistes de les últimes dècades.

El sarró de bones notícies de Pedro Sánchez ha quedat ben eixut, encara que pels pèls. En un escrutini d’infart, Emiliano García Page ha preservat per la mínima la majoria absoluta a Castella-la Manxa. Tot i baixar-ne 2, el PSOE ha obtingut els 17 diputats de la xifra màgica i ha aconseguit resistir a l’empenta del PP (12) i Vox (4). Els populars i la ultradreta no sumaran prou per desbancar el socialista manxec. García Page és un bri d’aire per a Pedro Sánchez. A Navarra, el PSOE podria repetir govern amb les forces d'esquerres malgrat que Unión del Pueblo Navarro ha estat el partit més votat.

Ayuso abraça la majoria absoluta

L’efecte Ayuso no es manté, sinó que es propulsa. Isabel Díaz Ayuso s’ha afegit a la llista de privilegiats, igual que Alberto Ruiz-Gallardón i Esperanza Aguirre, i ha aconseguit la sisena majoria absoluta del Partit Popular (PP) a la Comunitat de Madrid des de la restauració democràtica. Amb 71 diputats (+6), la dirigent madrilenya es consolida com a capital polític del PP i reivindica la seva influència davant d’Alberto Núñez Feijóo. A Ayuso ja no li caldrà arreplegat el suport de Vox, que ha baixat de 13 a 10 representants. Al bloc de l’esquerra, Més Madrid i el PSOE han pujat de forma idèntica i s’han quedat als 27 (+3). De fet, s’han beneficiat del desplom d’Unides Podem, que s’ha quedat fora de l’Assemblea de Madrid.

En la balança positiva, el PP també podrà continuar governant a la Regió de Múrcia, on els populars (21) s’han quedat a les portes de la majoria absoluta. Per fer govern s’haurà d’entendre amb Vox, que ha anat amunt, fins als 9 escons. El PSOE ha baixat dels 17 als 12 escons i Podemos també s’ha quedat sense representació. A La Rioja el PP també s'ha endut la majoria absoluta (17).

La tranquil·litat asturiana

A la vegada, Pedro Sánchez també pot respirar tranquil al Principat d’Astúries. Allà Adrián Barbón podrà repetir presidència després d’assolir 19 representants (-1) i haurà de teixir una altra aliança amb les forces d’esquerres. Podemos n’ha aconseguit 1 (-3) i Izquierda Unida s’ha alçat als 3 (+1). Aquest bloc sumarà més que el de la dreta malgrat la pujada notable del PP i de Vox. Els populars han crescut dels 10 als 17 i Vox, de 2 a 4. Foro Asturias n’ha tret 1 (-1). A les Illes Canàries, tot queda a l'aire per un resultat molt ajustat. El PSOE ha guanyat les eleccions i podria revalidar executiu amb el suport de Coalición Canaria.