La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, sap que té força per tirar endavant tot allò que es proposi dins el PP. Amb les darreres eleccions autonòmiques va guanyar musculatura i les seves aspiracions ara passen per presidir aquest partit dins l'esfera madrilenya. Però, de moment, vol aturar-se aquí. En una entrevista al diari italià Corriere della Sera, assegura que "mai" la podrem veure a la Moncloa. Així doncs, descarta presidir el govern espanyol perquè per a ella, "Madrid ja és Espanya" i tanca files sobre el lideratge actual: "Si el PP arriba al govern, el president serà Pablo Casado".

D'aquesta manera, dona la mà a un Casado que ha agafat fred de peus els darrers dies perquè Ayuso reitera públicament que vol presidir el PP de Madrid: "Això espero. Em diuen que ja tinc prou feina. Però soc dona i puc fer dues coses alhora". En aquest context, fonts de la cúpula del PP citades per Europa Press retreuen a Isabel Díaz Ayuso que amb el seu anunci posi el focus mediàtic en un tema intern de partit a poc més de dues setmanes de la convenció del PP, en la qual el partit busca encimbellar Casado com a única alternativa a Pedro Sánchez. La direcció nacional no vol que la batalla per presidir el PP de Madrid enteli el rellançament del PP per aconseguir tornar a la Moncloa.

Malgrat tot, les fugues es disparen. L'expresidenta de la Comunitat de Madrid Esperanza Aguirre aposta per Ayuso com a futura presidenta del partit. En una entrevista a El Mundo, Aguirre recorda que en la seva època també va ostentar la presidència del PP i demana fugir del que diu la gestora popular: "Au va home, que no diguin ximpleries aquests niñatos que estan a Gènova intoxicant". Les seves paraules han sorprès a tothom i l'alcalde de la capital madrilenya, José Luis Martínez-Almeida, assegura que no sap "de quins niñatos" parla Aguirre.

Tornant a l'entrevista del Corriere, a Europa, la premsa conservadora la compara amb la premier britànica, Margaret Tatcher. Ella se'n desentén de futuribles sobre ser presidenta espanyola: "Si es tracta d’una dona, és probable que la primera sigui socialista. Però l’home o la dona no tenen importància. Estic en contra de les quotes. El liberalisme de Tatcher i el meu no són els mateixos. El meu és generós i d'esperit liberal, el del Quixot".

 

La presidenta de la Comunidad de Madrid, Isabel Díaz Ayuso - Efe

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, amb el president de Castella-La Manxa, Emiliano García-Page. / Foto: Efe.

L'interès per Ayuso a Itàlia no és casual. L'Institut Bruno Leoni, un 'think tank' italià que promou idees liberals, premiarà la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, per les seves polítiques en defensa de la llibertat dels ciutadans durant la pandèmia . El guardó, que porta per nom 'La Flama de la Llibertat', se li lliurarà avui al Museu Diocesà de Milà davant de 300 convidats, majoritàriament empresaris italians i personalitats de la societat civil.

Ayuso serà la primera espanyola en rebre'l i, abans que a la dirigent madrilenya, s'han premiat altres personalitats com l'economista i premi Nobel en la matèria Vernon L. Smith, l'assagista Nassim N. Taleb, l'escriptor i Premi Nobel de literatura Mario Vargas Llosa, la líder de l'oposició veneçolana, Leopoldo López, o l'historiador Richard Pipes.

Fotografia de portada: imatge d'arxiu d'Ayuso a la fira del llibre madrilenya