L’activació del botó electoral ha multiplicat l’acció d’Alberto Núñez Feijóo, que vol aprofitar l’embranzida indiscutible del 28-M per fer el salt definitiu el 23-J. Menys de dos mesos d’infart en què el PP malda per amortitzar electoralment el cop contundent que ha etzibat al PSOE aquest diumenge, arrabassant-li la majoria del poder territorial que ostentava a les comunitats autònomes i bona part del municipal. Acompanyat dels grans guanyadors de la nit del diumenge i en una entrada triomfal a la seu del partit a Madrid, Feijóo ha ensenyat múscul, ha demostrat haver reunificat els seus, ha tret pit del 28-M i ha posat el focus a les eleccions generals d’estiu interpretant-les com una altra dicotomia. “Sánchez vol que els espanyols escullin entre urnes o vacances. El que s’haurà d’escollir és entre Sánchez o Espanya i la majoria d’espanyols escolliran Espanya”, ha arengat Feijóo.

En la Junta Directiva celebrada aquest dimarts, que és el màxim òrgan del partit que es reuneix entre congrés i congrés, la moral del PP està pels núvols. Tot són rialles i cares de satisfacció esperant el discurs del líder, que ha obert la veda de la política de pactes. I en aquest punt, el líder del PP ha tornat a apuntar EH Bildu i ha posat els seus vots “al servei del constitucionalisme” per evitar que l’esquerra abertzale tingui opció de governar al País Basc i a Navarra després de l’ascens experimentat aquest diumenge. “Crec que la pujada [de Bildu] és una preocupació per a tots; ningú pot descartar que aquest partit competeixi per a la lehendakaritza l’any que ve”. El PP torna a posar Bildu a la centralitat del debat i el diputat abertzale durant aquesta legislatura al Congrés Oskar Matute ha replicat que “és un honor ser l’enemic de la dreta i l’extrema dreta”.

El discurs de Feijóo s’ha centrat a insuflar ànims a les seves files davant del repte de “derogar el sanchisme”, al qual "li queden 54 dies" abans del 23-J. “Els espanyols han censurat el caos, la divisió i la irresponsabilitat i ara ens demanen governs forts, estables i responsables”, ha assegurat el gallec, que ha animat la seva gent a “treballar per un canvi inequívoc i contundent” i, per això, s’ha postulat com a candidat a la presidència d’Espanya. En la llista d’agraïments per l’ascens el 28-M, Feijóo ha felicitat la majoria absoluta de Xavier Garcia Albiol a Badalona i el paper de Manuel Reyes a Castelldefels.

L’agraïment a Ciutadans i la crida al vot útil

La resurrecció del PP s’explica, en bona part, perquè ha aconseguit absorbir la majoria de votants de Ciutadans, que està en vies d’extinció. Davant l’anunci dels taronges de no concórrer als comicis d’estiu, el líder del PP ha agraït la “maduresa” i “responsabilitat” de la decisió presa després de la desfeta electoral. Els populars, doncs, es llencen a aglutinar al màxim el vot de la dreta que s’havia disgregat per l’aparició de Ciutadans, a qui ha demanat “concentrar els esforços en el PP per guanyar Sánchez“. “No podem deixar que uns pocs vots es perdin i no es tradueixin en escons, i impedeixin les majories perquè governi un partit reformista com el PP”.

Ni rastre de Vox

A la Junta Directiva, Feijóo hi ha arribat deixant una fotografia icònica, a peu i abraçat pels campions de la nit del 28-M: Isabel Díaz Ayuso, Carlos Mazón, Margalida Prohens, Jorge Azcón i la resta de candidats autonòmics del PP que van guanyar les eleccions de diumenge. Per estendre la marea blava, els populars hauran d’engolir el gripau d’haver de negociar amb Vox per confirmar uns quants governs autonòmics. Feijóo ha ignorat aquest debat davant dels seus i ha deixat que els seus barons posin fil a l’agulla.

En aquest punt, el president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno Bonilla, ha demanat que no hi hagi “pressa” ni “ansietat” per establir “diàlegs” amb la resta de formacions polítiques, inclosa Vox. “Hi ha marge de temps més que suficient”, ha dit el baró andalús, que opina que l’avançament electoral decretat per Pedro Sánchez “és una fugida endavant”. “És un president acorralat pels seus dirigents que el fan responsable del fracàs electoral de diumenge”, ha expressat Moreno Bonilla, que ha assegurat que Pedro Sánchez, arran dels resultats del 28-M, “només tenia la sortida del tot o res en una aposta arriscada”.