El Partit Popular posa sobre la taula una nova comissió d'investigació per fer oposició al govern espanyol. En aquest cas, per estudiar la relació entre Begoña Gómez, la dona de Pedro Sánchez, i l'aerolínia Air Europa. En un enfrontament entre el president espanyol i Alberto Núñez Feijóo per la corrupció, el líder del PP ha retret a Sánchez que “posi el ventilador a la desesperada” davant dels casos de corrupció i l'ha advertit que, “si es torna a negar a donar explicacions” sobre la relació entre la seva dona i Air Europa, “hi haurà una investigació específica sobre els assumptes que afecten el seu entorn més immediat”. Feijóo ha asseverat que “segur” que hi haurà una investigació parlamentària i que, “si cal”, també serà judicial. El PP insisteix que “els espanyols ho sabran tot” i deixa clar que el PSOE i la Moncloa encara han de donar explicacions: “Si creu que ha resolt els dubtes del que ha passat al seu govern i el seu partit, s'equivoca. Si creu que ha donat carpetada al que ha passat a casa seva, s'equivoca”.

 

La rèplica de Pedro Sánchez ha sigut utilitzar Isabel Díaz Ayuso per qüestionar el compromís del PP contra la corrupció. El president espanyol ha retret que els populars s'hagin dedicat a “assenyalar la Fiscalia, l'Agència Tributària i els mitjans de comunicació”, mentre que el govern espanyol “està col·laborant amb la justícia i assumint responsabilitats polítiques”. Sánchez ha tornat a demanar a Feijóo que “planti cara” i “exigeixi” la dimissió d'Ayuso.

L’Oficina de Conflicte d’Interessos arxiva la denúncia del PP contra Sánchez

El PP fa dies que utilitza la relació entre Begoña Gómez i Air Europa per anar contra Pedro Sánchez. El motiu: el conveni de col·laboració que va signar Air Europa amb l’IE Africa Center quan el dirigia Begoña Gómez. A més, la parella del president espanyol es va reunir el 2020 amb Víctor de Aldama (investigat i presumpte comissionista del cas Koldo) i Javier Hidalgo (conseller delegat de Globalia, propietària d’Air Europa), per parlar sobre noves oportunitats de negoci. El PP va esgrimir que el fet que Sánchez votés a favor del rescat milionari d’Air Europa al Consell de Ministres era un clar conflicte d’interessos. Tot i això, l’Oficina de Conflicte d’Interessos va arxivar-ne la denúncia.

Feijóo fa servir l'hemeroteca per retreure a Sánchez que hagi renunciat als pressupostos

La sessió de control també ha servit al líder popular per carregar contra Sánchez per haver retirat els comptes públics per al 2024. Feijóo ha recuperat algunes frases que va pronunciar l'actual president espanyol quan estava a l'oposició per recriminar-li que “no està d'acord amb ell mateix”: “Si tingués la mateixa vara de mesurar, li demanaria a Sánchez que convoqués eleccions i li presentaria una moció de censura perquè està ple de corrupció”. Feijóo ha recordat quatre frases que Sánchez va pronunciar el 2018 sobre els comptes públics: “Un govern sense pressupostos és un govern que no governa gens”, “aprovar uns pressupostos és la primera i principal obligació del govern”, “o pressupostos o eleccions” i “governar no és viure a la Moncloa”.

La corrupció inunda les sessions de control al Congrés

D'ençà que va esclatar el cas Koldo, és el tercer cara a cara entre Sánchez i Feijóo a la sessió de control. Els dos precedents també havien estat protagonitzats per les acusacions entrecreuades i els retrets mutus, intercanviant-se dards per José Luis Ábalos i per Isabel Díaz Ayuso. A finals de febrer, el primer duel dialèctic: del “vostè ho sabia, almenys des de fa tres anys, i ho va tapar” de Feijóo al “vostè està dempeus per tapar la corrupció” de Sánchez. Estirant el fil d’aquests arguments, la tensió va augmentar la setmana passada, hores després que transcendís que la parella d’Ayuso va cobrar dos milions d’euros en comissions per contractes de mascaretes: Sánchez va demanar “coratge” i “valentia” a Feijóo per exigir la dimissió d’Ayuso i el líder del PP li va retreure que “com més encengui el ventilador, més acredita la seva desesperació”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!