Pedro Sánchez no es reunirà amb Alberto Núñez Feijóo, tal com aquest diumenge havia sol·licitat per carta el candidat del Partit Popular amb la intenció de pactar una investidura, argumentant que el PP ha estat la força més votada en aquestes eleccions generals. "Agraeixo l'oportunitat que em brinda la seva carta per a reprendre la comunicació entre les nostres forces polítiques, interrompuda de manera abrupta i unilateral amb la ruptura del preacord per a la renovació del Consell General del Poder Judicial", ha afirmat el líder i candidat del PSOE en una carta de resposta al candidat del PP. Feijóo havia demanat a Sánchez una reunió d'urgència per buscar el suport dels socialistes per una investidura argumentant que és la força més votada, però el líder socialista recorda que el mateix PP ha governat en repetides ocasions sense ser la força amb més suport ciutadà i li recorda que en una democràcia parlamentària el president el tria el Congrés. Sánchez diu que està "obert a reunir-se amb tots els grups parlamentaris un cop es constitueixin les corts", però abans no.

En la seva carta, Sánchez posa especial èmfasi en el fet que el Partit Popular ja ha governat sense ser la força més votada, inclús recentment, després de les eleccions municipals i autonòmiques del 28 de maig. El líder socialista trenca així el relat que el PP està intent establir sobre el fet que la força amb més suport ciutadà ha de ser la que governi, una idea que Feijóo ha qualificat d'"un factor continu de governabilitat i normalitat" a Espanya. "Estic segur que comprèn i comparteix aquest principi bàsic de la democràcia parlamentària, perquè ha estat aplicat històricament pel seu partit, de manera sistemàtica en totes les latituds d'Espanya, cada vegada que li ha permès aconseguir la presidència de governs autonòmics i alcaldies malgrat no ser la força més votada, ni la que comptava amb major nombre d'escons", afirma Pedro Sánchez a la carta en resposta a Feijóo.

En la seva carta Sánchez afirma que les forces que volen "derogar drets", fent referència a PP i Vox, "no han obtingut el suport que reclamaven" a les eleccions generals. "En els recents comicis es precisava una clarificació sobre el rumb que havia de prendre el nostre país: si prosseguia pel camí de l'avanç i la consolidació de drets o recolzava les propostes de les forces polítiques que han enarborat la bandera de la derogació dels avanços i de la reculada. Qualsevol consideració ha de partir del pronunciament ciutadà expressat en el vot i és una evidència que la proposta derogatòria no ha obtingut el suport que reclamava per a dur a terme el seu propòsit", resa la missiva.

La carta de Feijóo a Sánchez: demana una reunió urgent i la investidura

L'intercanvi de missives entre Sánchez i Feijóo s'ha iniciat aquest diumenge al migdia quan el líder del PP ha fet pública una carta oberta dirigida a Pedro Sánchez on li demana que accedeixi a reunir-se per abordar la investidura del candidat popular. "Estimat Pedro: Una vegada conclòs el recompte del vot CERA, em poso en contacte amb tu, des de la responsabilitat que incumbeix el candidat i president del Partit Popular com a guanyador de les eleccions generals", comença la carta del líder popular. "Espanya no es mereix una situació ingovernable i tampoc podem permetre'ns un bloqueig en un moment tan rellevant per a la nostra economia i les nostres institucions, en plena Presidència espanyola del Consell de la Unió Europea", resa la missiva. Al llarg de la carta, Feijóo reitera fins a quatre ocasions que el Partit Popular ha estat el guanyador de les eleccions, i posa especial èmfasi en el "reconeixement" de la força més votada, que considera "un factor continu de governabilitat i normalitat" a Espanya.